Обсъдиха проблемите на училищата в община Котел

Бисерка Василева
21.02.2012 / 16:40

По покана на председателя на Общинския съвет в Котел Христина Чолакова се проведе среща между началника на Регионалния инспекторат по образованието в Сливен Бисерка Василева, общинските съветници и директорите на училищата в общината. Гостите присъстваха на заседания на комисията по образование и местния парламент.

Разгледани са въпроси, свързани със състоянието на материалната база, учебния процес и бъдещето на образованието в общината. „Изказаха се становища, че в настоящия момент липсва дофинансиране от страна на общината, материалната база е в окаяно състояние, децата не получават образованието, което е необходимо да получат, нямат равен достъп, който имат техните връстници от общините Сливен, Нова Загора и Твърдица”, каза началникът на инспектората по образование в Сливенска област Бисерка Василева.

Училищата на територията на община Котел са 11. По-голямата част работят със слети паралелки, освен три от тях. „Всички училища се нуждаят от основен ремонт, от едно сериозно дофинансиране, за да има нормален учебен процес. Какво ще бъде направено оттук нататък, вече зависи както от кмета, така и от общинските съветници какво решение ще вземат.

 

Наличните проекти, които в момента нашето министерство е утвърдило и работи по тях, дават възможност една част от училищата да бъдат закрити, другите да бъдат защитени, а трети да станат средищни и по този начин те да имат допълнително финансиране от страна на държавата. Надяваме се, че общинските съветници и кмета на община Котел ще вземат вярното решение и ще дадат най-доброто за образованието на децата”, допълни Василева. Училищата имат нужда от ремонт на покривите, на санитарните възли, на класните стаи и основно оборудване. На места има по двама или трима преподаватели, а в нито едно училище на територията на общината няма психолог и педагогически съветник, които са необходими за превантивна работа с децата и родителите.

Бисерка Василева припомни, че оптимизация на училищната мрежа е направена в Сливен и Нова и затова училищата там са в много добро състояние. В момента община Твърдица също пристъпва към такива мерки. На срещата в Котел по проблемите на образованието присъства и координаторът на ПП ГЕРБ в общината Коста Каранашев. Той предложи председателят на Общинския съвет да инициира среща с кмета на общината и да се вземе решение дали ще се върви към преструктуриране на училищната мрежа, или ще се отпускат средства за подобряване на условията във всички училища в региона.

 

Прикачени файлове към новината

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев