Весела Качарова: „Политическата академия на МГЕРБ-Сливен премина успешно”

Весела Качарова
22.02.2012 / 11:18

Весела Качарова – областен координатор на МГЕРБ-Сливен пред Дарик радио-Сливен :

 

Водещ:

- Конкретният повод за идването ви в студиото на Дарик е Първата областна политическа академия, която се състоя през почивните дни в Сливен. Преди няколко месеца, когато отново говорихме с вас, една от темите, за които стана дума, бяха именно тези политически академии. Любопитно ми е какво точно се случи, кой присъства…?

 

Весела Качарова:

- Това е първата Областна Политическа Академия в Сливен. Правим я по подобие на националните политически академии, които структурата на Младежки ГЕРБ организира. Основната цел е обучение на политически кадри. Ние решихме, тъй като от една година вече имаме доста действащи структури в нашата област, да организираме за първи път такъв политически семинар. Аз съм споменавала и преди, че на политическите академии от национален тип лекторите са министри, зам.-министри, депутати, евродепутати, хора с огромен опит в политиката. Ние се опитахме да направим нещо подобно, като наши гост-лектори бяха хора с политически опит, но такива от нашата област. Старт на академията даде Десислава Танева, която е областен председател на ПП ГЕРБ и депутат от ГЕРБ, след това гост-лектор беше Юлиана Колева също народен представител, г-н Димитър Митев, когото слушателите ви познават от общинския съвет. Получи се много добре, много успешно. Аз лично съм много доволна, участниците също останаха много доволни от академията. Мисля, че споменах, че се състоя в два модула.

 

Водещ

- Кои бяха темите, които засегнахте в тези два дни?

 

Весела Качарова:

- Първият модул беше „Принципи на успешното управление”, а вторият - „Политическа култура, политически спектри и идеологии”. Тази презентация бе водена от Стоян Марков, който е един от учредителите на ПП ГЕРБ Сливен. След това имахме друга тема, която беше много важна и много интересна за нашите участници - „Ефективна комуникация и общуване с медиите”, в която се включи ПР на ПП ГЕРБ Сливен – Светлана Димитрова. Като цяло беше много интересно. Освен презентациите имахме и различни екипни игри, с цел сплотяване на екипа. През последния ден след лекцията на Светлана Димитрова, която беше свързана с общуване с медиите, нашите участници, разиграха пресконференция, която беше заснета от нас и след това анализирана. Наистина се получи много добре. Академията премина успешно.

 

Водещ:

- Всъщност идеята е, освен теория накрая да се получи и някакъв практически резултат, за да може в крайна сметка всички от М ГЕРБ, които са предполагам от Нова Загора, общините Котел, Твърдица, Сливен, в момента в който се приберат, да си кажат: „да, там свършихме някаква работа”. За пръв път ли се събирате, как протича събирането, това са хора от четири различни общини, познавате ли се, лесна ли е комуникацията..?

 

Весела Качарова:

- Събираме се доста често, присъстваме на събрания във всяка община. От областното ръководство комуникираме постоянно с колегите. Опитваме се максимално често да поддържаме контакт, самите структури си взаимодействат и сме решили, че полагаме началото на една практика и ще започнем от сега нататък всяка година да организираме веднъж годишно Областна Политическа Академия и Летен и Зимен Политически Университет за нашата област.

 

Водещ:

-Университет, това ще рече долу-горе същото, предполагам?

 

Весела Качарова:

- Да, това е също тип семинар, пак политически, на различни теми, там модулите могат да бъдат и малко по-дълги и тепърва ще си говорим за това и се надявам да се случи.

 

Водещ:

- Какво мотивира един млад човек да се заеме с политика?

 

Весела Качарова:

-Аз съм много щастлива, че толкова много млади хора срещнахме в нашата област, които наистина са активни и имат желание да работят. Говорила съм лично с тях, какви са техните стимули и мотивация, за да бъдат членове във партията. Повечето от тях искат или да се занимават пряко с политика, или просто да бъдат активни граждани с активна гражданска позиция и да променят нещо в своя град.

 

Водещ:

-В този смисъл политическите академии, политическите университети помагат ли? По-конкретно, да речем, Весела Качарова по-мотивирана ли се чувства след едно такова събитие, след среща с хора, които имат много опит както споменахме в началото, които имат един малко по-разширен поглед върху събитията, не само в областта, но и в страната?

 

Весела Качарова:

-Да, разбира се! За мен лично този тип обучения, всички през които съм минала, след всяко от тях аз се чувствам още по-мотивирана. Първо и много важно за мен е, че усвоявам информация, която няма от къде другаде да набавя. Това е пряка информация от нашите политици. Второ- създавам много важни контакти не само с нашите гост-лектори, а и с моите колеги от други области и други градове. Предаваме си пряка информация относно нашите проекти, относно инициативи, понякога правим съвместни прояви с други градове и с други области. Наистина е много интересно за един млад човек да присъства на такава академия или на такова обучение.

 

Водещ:

- Какво предстои пред Младежката организация на ГЕРБ Сливен?

 

Весела Качарова:

- Младежката организация продължава напред силно, с по-голям екип, защото се разрастваме. Скоро ни предстои учредяване на нова структура в село Сборище, община Твърдица. Надявам се да продължим все така напред. Продължаваме с местните инициативи тук в града, с редица спортни турнири, със семинари които сме решили да направим, които да са за младите хора от нашия град и нашата област. Постоянно действаме, всеки месец ще има по нещо ново.

 

Водещ:

-Аз съм с впечатлението, че постоянно нещо се върши и така с много свежи идеи, ако мога да си позволя личен коментар и оценка, което показва, че младите хора наистина го вършат. А на хората, които си казват: „Не, аз нищо не мога да променя, особено пък чрез партия” - трябва да си признаем, че има и такива нагласи, малко поуморени сме в България от партии, какво можем да кажем?

 

Весела Качарова:

- Аз мога да отправя едно послание към младите хора от Сливен. Призовавам ги да се включват в доброволни дейности и акции, под една или друга форма, без значение дали е обвързана с някоя политическа партия, нека да бъдат по-активни. Надявам се, че младите хора ще останат тук в града и ще бъдат по-борбени, въпреки че е много трудно за всички нас и се надявам искрено Младежката организация на ГЕРБ като структура да бъде все така силна и с още повече млади и креативни хора.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев