Д-р Стефан Константинов откри новия сектор по фтизиатрия към „МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен

001
28.02.2012 / 14:12

Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов откри новия сектор по фтизиатрия към МБАЛ „Д-р Иван Селимински” – Сливен. Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий отслужи водосвет. На церемонията присъстваха народните представители от ПП ГЕРБ Десислава Танева и Юлиана Колева, областният управител Марин Кавръков и др.

Отделението е изградено със 737 513 лв. и е оборудвано с най-съвременна техника за диагностициране на туберкулоза. Средствата са предоставени от Министерството на здравеопазването. По време на посещението си през 2011 г. министър Константинов обеща те да бъдат осигурени. Дейностите по изграждането на обекта стартираха през март миналата година. „Аз съм доволен много от това, което виждам, защото се говори как се затварят болници, как хората не могат да се лекуват, а знаете каква беше старата структура. Това е чисто ново и е прекрасно”, каза министърът.

Директорът на болницата д-р Васислав Петров благодари на д-р Константинов за изпълненото обещание и осигуряването на средства за изграждането на новия сектор по фтизиатрия. „До построяването на тази сграда, за съжаление, нямаше къде на приютим болните от туберкулоза. Ползвахме под наем няколко ремонтирани стаи в бившата белодробна болница. Благодарение на помощта, която получихме от министъра и нашите усилия да довършим този строеж, ние успяхме да постигнем тези условия, които са подходящи и можем да сме спокойни, че пациентите с туберкулоза в Сливен има къде да се лекуват”, каза д-р Петров.

Народният представител Десислава Танева, която съдейства за реализиране на начинанието, заяви: „Искам да благодаря на министъра на здравеопазването от мое име и от името на моите колеги за подкрепата, която срещнахме в негово лице за нашата болница, за това което се прави и за всички усилия. Като народни представители от управляващото мнозинство и партия ГЕРБ искам да му изкажем и нашата подкрепа за политиката, която трябва да се води в сферата на здравеопазването, така че условията в лечебните заведения да стават по-добри за пациентите. Министърът може да разчита на нас, както ние сме разчитали на него за нашия град. По време на нашия мандат наистина са направени много неща, за което още веднъж благодаря”, каза Десислава Танева.

Новата сградата е построена на площ от 500 квадратни метра, непосредствено до Инфекциозното отделение. Д-р Васислав Петров припомни, че след закриването на Болницата за лечение на белодробни болести в Сливен дейностите й бяха прехвърлени към структурата на МБАЛ „Д-р Иван Селимински". На областната болница бяха предоставени всички консумативи, медикаменти и препарати на белодробната болница. В МБАЛ „Д-р Иван Селимински” бе създадено отделение по пневмология и фтизиатрия с 48 легла. 33 от тях са в сектор „пневмология”, който се намира в болницата – за лечение на други белодробни заболявания, а останалите 15 – в сектор по „фтизиатрия”, за лечение на болните от туберкулоза. Миналата година 86 пациенти са преминали за лечение през сектора по фтизиатрия, а в момента настанените са 14.

 

Прикачени файлове към новината

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев