Министерството на здравеопазването ще осигури средства за отделението по хемодиализа в Сливен

д-р Стефан Константинов
28.02.2012 / 15:32

Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов заяви, че ще бъдат заделени средства, за да започне изграждането на ново отделение по хемодиализа към МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен. „Разбрах, че сега съществуващото отделение не отговаря на хигиенните изисквания. Надявам се другата година по това време да имаме нова сграда. Това ще е следващата стъпка за тази болница”, каза министърът. Той съобщи новината по време на откриването на новата сграда на сектора по фтизиатрия, за построяването на която Министерството на здравеопазването осигури 737 513 лв.

Директорът на болницата д-р Васислав Петров информира, че има готов проект за изграждане на ново отделение по хемодиализа, за което ще са нужни около 600 000 лева. Предвижда се сградата да бъде построена на терен срещу болницата. Сега отделението по хемодиализа се намира в приземния етаж на бившата Трета поликлиника, разполага с модерна апаратура, но от гледна точка на битови условия не отговаря на изискванията.

По време на посещението си в Сливен министър Константинов коментира и проблемите с цените на лекарствата. „Като съм казал, че ще намалим цените на някои лекарства, да стане ясно – има някои, които могат да се намалят с много над 50 процента, други – не”, каза той. На въпрос - чий ангажимент са преговорите за цените на лекарствата, министърът отговори: „Ангажиментът е на здравната каса, но сами разбирате, че тя е по-силна, когато зад нея стои правителството. Още повече, че говорим за преговори и желание от фирмите да намалят цените. Приемаме, че са отговорни и ще го направят. Ако не се случи, ще трябва да се направят изменения в законите и наредбите, за да ги подтикнем към това”, допълни д-р Константинов и информира, че предстоят срещи с фармацевтичните компании по темата.

Прикачени файлове към новината

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев