Десислава Танева: Има засилен интерес от селата в Сливенско към Мярка млад фермер

Десислава Танева
01.03.2012 / 14:11

Народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен и председател на Парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева заяви, че 99,4 процента от общия размер на директните плащания на площ са изплатени на всички земеделски стопани.

„Последното плащане в размер на около 40 млн. беше направено в петък, тъй като имаше техническа грешка по повод на базата данни за изплащане на всички земеделски стопани, за които няма проблеми. Останалите - по-малко от 1 % от плащанията, ще бъдат извършени по наши очаквания в края на април. Това са стопани и бенефициенти с малко по-сложни казуси по отношение застъпванията на площи. Трябва да се изчистят тези застъпвания и да се определи правното основание, на което се ползва и обработва земята”, каза Танева.

Тя припомни, че нормативният краен срок за изплащане на субсидиите е 30 юни. В тази кампания са изплатени над 800 000 млн. лв. на земеделските производители. Плащанията за глава животно са изчистени през декември и януари. Готова е разработката за държавна помощ от 50 млн. лева за птицевъди и свиневъди и е изпратена за нотификация в Брюксел. „Средствата са гласувани в бюджета, има ги по сметките на Фонд „Земеделие” и в момента, в който ние получим тази нотификация, което се очаква да стане до три месеца, ще бъдат изплатени за първи път, за първа година като държавна помощ, на птицевъди и свиневъди. Критериите за изплащане ще бъдат свързани с изпълнението на изискванията за хуманно отношение към животните”, допълни Десислава Танева.

Втората изпратена нотификация за държавна помощ е за подпомагане на зеленчукопроизводителите в размер на 25 млн. лв. Тя ще бъде изплащана съгласно качеството на произведената продукция, което ще се удостоверява с фактурите за продадена продукция и съответните сертификати за качество. Председателят на комисията по земеделие и гори към Народното събрание се надява България да получи нотификации до три месеца и за двете държавни помощи, които ще се прилагат за първи път в сектор Земеделие.

Танева информира, че преди дни е публикуван и индикативния график за прием на заявления за подпомагане по Програма за развитие на селските райони. В сайтовете на Държавен фонд „Земеделие” и Министерството на земеделието и храните всеки земеделски производител може да планира своите инвестиционни намерения съобразно индикативния график. „Може би сред най-интересните мерки, които се очакват, и за които в моята приемна като народен представител съм получавала запитвания, това е Мярка 121 - „Модернизиране на земеделските стопанства”. Планираме през месец март тя да бъде отворена в частта за така наречените гарантирани бюджети и негарантиран в частта, в който е останал неусвоен бюджет от предходния прозорец за прием. Договорирането се очаква да стане до края на март, т.е. ние ще имаме яснота малко по-късно за конкретния бюджет”, допълни депутатът.

По думите на Танева към Мярка 112 – „Създаване на стопанства на млади фермери” има много силен интерес от села от Сливенска община и селата от съседните общини, тъй като там дребното земеделие е основен поминък на населението. За тази мярка се очаква одобрение от Брюксел на така наречената Седма нотификация. Ако тя бъде одобрена, ще се разреши прехвърлянето на бюджет от неусвоените мерки с общ размер около 300 млн. евро към мерки със засилен интерес и с изчерпани бюджети. Очаква се към края на годината да има яснота по този въпрос. Към средата на годината се очаква да бъде отворена Мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделските и горски продукти”.

 

Прикачени файлове към новината

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев