МГЕРБ-Сливен подари мартеници на децата от интерната в село Драгоданово

001
01.03.2012 / 15:44

Представители на младежката организация на МГЕРБ-Сливен посетиха Социално-педагогическия интернат за деца с девиантно поведение в село Драгоданово. Организационният секретар Кристин Спасов, Инна Игнатова – член на областното ръководство и Стилияна Тодорова – член на МГЕРБ-Сливен, подариха мартеници на децата, книжката „Пътеводител на културното наследство на Сливен” и карта към нея. Младежите предоставиха хранителни продукти и лакомства за възпитаниците на дома.

Пред гостите децата представиха празнична програма за 1 март, в която пяха, танцуваха и рецитираха стихове. След тържеството те закичиха младежите с изработени от тях мартеници. Специален гост на проявата бе и кметът на село Драгоданово Стойко Патарев. Директорът на интерната Павлина Иванова заяви, че той винаги оказва съдействие и помага при решаването на някои от проблемите на институцията.

В момента там са настанени 53 деца от 9 до 18 г. от цялата страна с различни противообществени прояви – кражби, просия, проституция, бягство от дома. Настанителна заповед се издава от съда. Максималният срок е 3 години. В края на всяка година Педагогическият съвет разглежда поведението на децата и при възможност предлага срока на престоя на бъде съкратен. Част от тях и след това остават в интерната, за да завършат 8 клас и да придобият професионална квалификация като работници в заведения за хранене. Павлина Иванова съобщи още, че комуникацията с родителите е много трудна. Повечето не идват на посещения, някои са извън страната и не се грижат за децата си. „Ние тук работим с децата и искаме да комуникираме с родителите им, за да има контрол и грижа и след като си отидат от тук. За съжаление има деца, които се връщат при нас по-рано, ако ги освободим за ваканциите, защото има тормоз в къщи. Някои родители ги подтикват да просят, да крадат, да проституират и на децата им е по-хубаво тук”, каза Иванова. Тя изрази задоволство от финансовата помощ, оказана от Министерството на образованието, с която тази зима е сменена дограмата в интерната, ремонтирана е част от оградата.

Персоналът се надява да се намерят средства и за саниране на сградата, която е в окаяно състояние. Напоследък са направени подобрения в самата сграда, в общежитията, закупени са нови столове, маси и бюра. В момента в интерната работят по Програма „Успех” за извънкласни дейности и по Програма за деца със специални образователни потребности. Има занимания по арт-терапия, керамика и готварство. До обяд възпитаниците са ангажирани с училище, след обяд – със самоподготовка и училище по интереси. За тях се грижи персонал от 30 души.

Още снимки от новината

Стойко Патарев, Кристин Спасов, Стилияна Тодорова и Инна Игнатова
002
003
004
005
006
008
009
010
с директорката Павлина Иванова
011
012
013
014

 

Прикачени файлове към новината

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев