Диан Червенкондев: С промените в Закона за енергетиката ще въведем яснота в сметките за парно

Диан Червенкондев
10.03.2012 / 14:51

Между първо и второ четене на Закона за енергетиката отваряме широка дискусия за промените в раздел „топлофикация”, заяви в предаването „Факторът Кошлуков” на ТВ 7 народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен Диан Червенкондев, който е член на Парламентарната комисията по икономическата политика, енергетика и туризъм. Целта на промените е хората, които потребяват топлоенергия, да бъдат наясно със сметките си и ежемесечно да се правят отчети за изразходваната енергия.

„Сметките трябва да бъдат много разбираеми и чрез ежемесечното отчитане с обективни уреди, при което не е необходимо да има присъствие на собственика, някой, ако хитрее, ще плаща за максимална мощност. Методиката за изчисления трябва да е ясна. С предлаганите промени смятаме да въведем яснота и обективизъм в сметките. Това изчисление на сградната инсталация, на потребената енергия, трябва да става ежемесечно и така хората ще знаят какво потребяват”, каза Червенкондев. Според него топлопреносната мрежа е много стара и това наследство е причина останалите собственици, които не ползват парно, да плащат такса за сградна инсталация.

„Ако трябва да бъдем абсолютни точни и така, както се правят новите сгради, всяка една част да бъде с отделна самостоятелна топлопреносна система. Слага се един абсолютно точен уред и колкото потребите, толкова ще се плаща”, каза още депутатът. Червенкондев информира за проведена миналата седмица среща на икономическата комисия с представители на топлофикациите от цялата страна. Той каза, че най-много оплаквания от сметките на граждани има в София. Освен това ТЕЦ-ове в провинцията имат 90 процента събираемост на задълженията, а в Топлофикация – София са около 60 процента. Една от причините за по-високи сметки за парно са загубите на топлоенергия заради старата мрежа.

„Ние търсим висока ефективност в производствата, инвестиции в преносната мрежа, за да няма загуби на топлоенергия. По-скъпо е заради високите загуби. Има програми за енергийна ефективност в МРРБ и в момента се отварят програми в Министерството на икономиката”, допълни Диан Червенкондев.

Промените в Закона за енергетиката бяха приети на първо четене тази седмица в Народното събрание.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев