Десислава Танева с отговори на важни за земеделците въпроси

Десислава Танева
12.03.2012 / 12:09

Народният представител от ПП ГЕРБ и председател на Парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева даде висока оценка на провелата се Международна селскостопанска изложба АГРА 2012 г. Специализираното изложение се проведе от 6 до 10 март в Пловдив и включваше семинари, конференции, презентации и делови срещи, на които се обсъждаха актуални проблеми на агробизнеса и селското стопанство.

По време на кръгла маса за проблемите на земеделието, в която участва Десислава Танева, земеделските производители проявиха активност и потърсиха отговори по редица интересуващи ги въпроси. Те бяха информирани, че субсидиите по около 400 заявления за подпомагане на засегнати земи са изплатени на 23 февруари. За 0,6 процента от бенефициентите се извършват допълнителни проверки по подадените заявления. Тук се включват заявления, за които има съмнения за злоупотреби или не са спазени многогодишни ангажименти, поети от бенефициентите. Размерът на засегнатата земеделската земя не може да бъде определен еднозначно, доколкото санкциите по схемата за единно плащане на площ не са правопропорционални на установените нарушения, а се определят по правилата на Регламент 1122 (за недопустими площи над 3% санкцията е в двоен размер, а над 20% се отказва плащане). Разликата между изплатената сума и броя оторизирани заявления се дължи на цитирания вече начин на изчисляване на субсидиите и санкциите. Към момента изплатените субсидии не включват площи, заявени от повече от един кандидат (т.нар. застъпвания). Застъпванията се обработват и ще бъдат изчистени в рамките на месец март 2012 г. Както и досега, при подаване на заявление за подпомагане, при очертаване на парцелите няма да се виждат декларираните от съседите площи. В новата версия на ИСАК за 2012 е предвидено да се визуализират установените през предходната година застъпвания, като кандидатите ще могат да редактират границите на парцелите съобразно тях. Толерансът за работа в картата е 0,5метра, а за измервания на място с GPS – 1,0 метра. Толерансът, предвиден в регламента, касае единствено измерванията на място.

 

На семинара бяха повдигнати и въпроси за Общата селскостопанска политика за периода 2014 – 2020 г. Стана ясно, че предложение за регламент за директните плащания предвижда прилагане на горна граница – таван, и прогресивно намаление за всички директни плащания. Единственото изключение са „зелените плащания” или плащанията за селскостопански практики от полза за климата и околната среда (диверсификация на култури, поддържане на постоянните пасища и 7% приоритетни екологични площи). В проекта на регламент е записано, че преди прилагането на прогресивното намаление на субсидиите, се приспадат реално изплатените през предходната година средства за работни заплати и дължимите във връзка с тях осигуровки и данъци. Целта на това облекчение, както посочва самата Европейска комисия в преамбюла на проекта на регламент, е избягване на несъразмерните въздействия върху големи стопанства с голям брой заети лица. Предложението предвижда еднакви правила за всички субекти, без изключения.

Не са обсъждани предложения за други разходи извън заплати, данъци и осигуровки, които да се вземат предвид при прилагането на таван на директните плащания.

На този етап, не е възможно да се даде информация за точната сума на субсидиите на декар и на глава животно за периода 2014-2020 г. Субсидията на площ ще зависи от допустимите хектари, които са заявени през 2014 г., като за всеки допустим за подпомагане хектар земеделския стопанин ще получи едно право на подпомагане. Стойността на правата за плащане ще зависи от избора за прилагане на доброволните схеми и таваните по задължителните схеми, по които има възможност за гъвкавост. За сектори или региони, в които има определени трудности, или са особено важни по икономически, социални или екологични причини и които са изброени в проекта на регламент, може да се прилага обвързана подкрепа, която за България може да бъде в размер на около 80 млн.евро.

Прогресивното намаление и горна граница съгласно предложението на ЕК се прилага единствено за директните плащания (с изключение на зелените плащания). Плащанията по Втори стълб няма да бъдат засегнати от таван.

Регламентът за директни плащания е в процес на обсъждане, следва да бъде одобрен от министрите на земеделието на всички 27 държави-членки, а с влизането на Лисабонския договор в сила - и процедурата за съвместно вземане на решения и от Европейския парламент. Необходимо е да се има предвид, че предложението за референтна 2011 г. е в полза на настоящите земеделски производители. Референтната 2011 г. има отношение към възможността за получаване на права на подпомагане, но по никакъв начин не е определяща по отношение на размера на подпомагането, което фермерът може да получи през 2014 г.

Според настоящото предложение допълнително подпомагане по директните плащания ще получават фермерите, които са на възраст до 40 г. и са започнали дейност през последните 5 години. Зелените плащания не се предвижда да се отпускат автоматично за всички зелени площи, а при изпълнение на определени изисквания.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев