Групата на ГЕРБ-Сливен е против изводи в програма на общината

Димитър Митев
29.03.2012 / 12:19

Групата общински съветници от ПП ГЕРБ-Сливен не подкрепи Програмата за управление на Община Сливен, която бе предложена за гласуване на днешното заседание на местния парламент.

От трибуната председателят на групата Димитър Митев заяви: „Категорично не приемаме и се противопоставяме на направения в програмата на кмета извод, че в резултат на неправилно и безотговорно управление на общинските финанси и капиталови разходи и целенасочена политика на „източване” на финансовите и материалните активи, през последните години общината е изпаднала в тежко финансово състояние. Това категорично не можем да споделим, както и някои други негови намерения, така че призовавам групата на ГЕРБ да гласува по съвест. Лично аз ще гласувам „въздържал се”. Програмата не бе приета, след като от 34 гласували 13 бяха „за”, 7 – „против” и 14 – „въздържал се”.

Съветникът от ГЕРБ Мария Григорова настоя общинското ръководство да отговори от трибуната, че общината не е в толкова тежко финансово състояние, каквито са изводите в програмата на кмета и общината не е фалирала, както многократно се е тиражирало в медиите. Кметът Кольо Милев потвърди, че общината не е фалирала. „Ако фалира, трябва всички да си отиваме”, каза той.

Сред точките на днешната сесия бе включено и изменение на бюджета на общината за 2012 г., според което се предвижда назначаването на 37 човека извън щата и общинската структура. Общинският съветник от ГЕРБ Стела Костова настоя за разяснение от общинската администрация за необходимостта от новите назначения. „Тези 37 души няма да влязат в структурата, не знам защо и дали така трябва да бъде по закон. Другото, което прави впечатление е, че издръжката им е 200 000 лева годишно. В крайна сметка общината се превръща в социални грижи или трябва да бъде отговорна институция? Лично мое мнение е, че във време на криза не трябва да бъдат назначавани нови хора”, заяви тя.

Отговорът на зам.-кмета Румен Андонов бе, че в момента има много вакантни места в общата администрация - шефове на дирекции и отдели, и фондът работна заплата временно се използва за тези бройки. Допълнителният персонал се отпускал, за да помогне за отстраняване на слабостите в някои невралгични звена и тези пари представляват 0,5 процента от всички собствени приходи на общината, които са в размер на 34 милиона лева.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев