Бойко Борисов: АЕЦ Белене е една лъжа и балкански трик

Бойко Борисов
29.03.2012 / 21:08

„АЕЦ „Белене" е една лъжа и балкански трик", заяви министър-председателят Бойко Борисов от парламентарната трибуна, по време на дебатите по проекторешението за спиране на проекта за втора атомна централа. „Този трик не минава никъде, затова не може да се намери стратегически инвеститор. Не може да ми обясните - от 2006 г. е договорът, до 2009 г. - защо не сте подписали контракт? Затова не сте обявили на българския народ ескалацията, а в същото време сте плащали. Вие сте платили за скъпата ескалация", каза още премиерът. „Ето го балканският трик. Кой може да дострои нещо - този, който го е започнал", добави Борисов.

 

Aко е имало противник на АЕЦ "Белене", това е било правителството на г-н Станишев. Ние приключихме това, което те умишлено са направили. Ако вие сте искали да има АЕЦ "Белене", сте щели да подпишете договора, когато 2 години са стояли заеми, които Русия е дала за този проект, и проектът щеше да е необратим. Истинският успех за нестроителството на АЕЦ "Белене" е на лявата част от парламента. БСП не е желало да се строи АЕЦ "Белене". Защо не сте подписали и защо не сте започнали този необратим процес? Благодаря за поздравленията, които г-н Костов и г-н Мaртин Димитров отправиха вчера към нас, защото АЕЦ "Белене" е компрометиран проект", категоричен бе министър-председателят.

 

„Пети и шести реактор са жизнено важни и ние там ще се съсредоточим. Ако нещо е закъсняло, веднага ще го отстраним. Да направим седми реактор на Козлодуй, ще ни забави 5-6-7 години, но АЕЦ "Белене" се строи 33 години. На фона на 33 години, 5-6 години са нищо", посочи Борисов. По думите му заради строежа на "Цанков камък", НЕК има 1 милиард лева пасив. „Санирането на 770 000 панелки на хората е по-важната задача. Истински се надявах колегите от „Атака", когато говорят по този въпрос, да споменат и цената на газа в момента. Много нови неща могат да се кажат по тази тема. От българската икономика годишно излизат към 1,2 млрд. долара в посока Руската федерация", добави той.

 

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев заяви, че след като опозицията не знае колко струва АЕЦ "Белене", няма откъде да знае, че проектът е печеливш. ”Най-вероятно АЕЦ "Белене" струва 20 милиарда лева”, уточни Добрев. Според него на площадката на АЕЦ „Козлодуй” може да се строи допълнителен блок и там има три възможни площадки. Освен това проектът за седми блок на АЕЦ „Козлодуй” може да се диверсифицира. „Националният риск се носи от правителството, а не от инвеститорите или някой друг”, подчерта Делян Добрев.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев