Диан Червенкондев одобрява прекратяването на проекта за АЕЦ Белене

Диан Червенкондев
29.03.2012 / 20:33

Народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен Диан Червенкондев изрази удовлетворение от взетото от правителството решение за прекратяване на изграждането на втора атомна електроцентрала на площадката в Белене. Пред БНТ той заяви, че решението защитава националните ни интереси.

„Не може един проект, който в момента на своя зародиш не е добър, особено след 2004 година, когато нямаме структурирани проекти, реално осигурено финансиране и реални договори за изграждане на цялата централа, да бъде добър. Не може да се направят едни процедури за изграждането и довършването на тази ядрена централа, които са непрозрачни и са направени целенасочено за конкретни изпълнители. Тогава няма начин как да не поставим въпроса национално отговорен ли е този проект и каква цена би имал той. На база последните очаквания и оценки на цената на проекта се оказва, че той на практика ще струва над 10 милиарда евро. Неговата възвращаемост е изключително дълга във времето и може да загроби българската енергетика и българския потребител на енергия”, каза Червенкондев.

Той информира, че почти е готово становището на наетата от кабинета за консултант за АЕЦ-а британската банка Ейч Ес Би Си. Първата задача на консултанта е пазарен анализ на ситуацията на енергетиката в региона. Вторият основен анализ са икономическите модели на проекта, а третият - добър ли е или не договора за изграждането на централата и защитава ли националните интереси.

„Една от основните задачи на Ейч Ес Би Си беше да намери стратегически партньор – инвеститор, който да оцени проекта и също да влезе на свой риск и със свои средства в него. Такъв партньор за една година време не се намери. Какво означава това? Че няма сериозни компании, няма сериозни държави, които оценят риска за приемлив и да влизат с България в този проект”, допълни депутатът.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев