Оценката за въздействие върху околната среда ще е задължителна при проучвания за шистов газ

---
12.04.2012 / 11:59

Оценката за въздействие върху околната среда ще е задължителна и на етап "проучвания" за неконвенционални въглеводороди, включително и шистов газ, а не само при добива. Това предвиждат промените в Закона за опазване на околната среда, приети на второ четене от парламента.

 

Парламентът избра Даниела Дариткова /ПГ на ПП ГЕРБ/ за председател на парламентарната здравна комисия на мястото на Десислава Атанасова, която стана министър на здравеопазването. Народните представители избраха Галина Милева /ПГ на ПП ГЕРБ/ за заместник-председател на здравната комисия, а Светомир Михайлов и Станка Шайлекова, също от ПГ на ПП ГЕРБ – за членове. Парламентът направи промени, предложени от ПГ на ПП ГЕРБ, в ръководствата и състава и на други комисии.

Заместник-председател на парламентарната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм стана Диан Червенкондев, а в състава й влязоха Георги Андонов и Доброслав Димитров. Пламен Русев беше освободен от комисията. Емил Радев влезе в Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика на мястото на напусналия парламента депутат от ПГ на ПП ГЕРБ Николай Коцев. От Комисията по жалбите и петициите на гражданите беше освободена заместник-председателя Красимира Симеонова и Иван Божилов. За нов заместник-председател беше избрана Снежана Дукова, а в комисията влязоха Петър Даскалов и Валери Ангелов. Депутатите направиха промени и в Комисията по образованието - освободиха Георги Андонов и избраха Златко Тодоров на неговото място. Диан Червенкондев беше освободен от комисията по бюджет и финанси. В състава на комисията бяха избрани Антоний Кръстев и Светлин Танчев. Парламентът освободи Светлин Танчев и Красимир Минчев от комисията по външна политика и отбрана и избра на тяхно място Ангел Даскалов и Михаил Николовски. Красимира Симеонова стана член на Комисията по труда и социалната политика на мястото на Ангел Даскалов. Михаил Николовски и Емил Радев бяха освободени от Комисията по европейските въпроси и европейските фондове. Депутатите избраха за членове на комисията Александър Стойков и Пламен Русев. Парламентът направи и промени в постоянни парламентарни делегации на Народното събрание.

 

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за здравеопазването, с които се въвежда забрана за пушене на закрити обществени места. За законопроекта гласуваха 99 депутати, четирима бяха против, а 10 се въздържаха. Вносител на законопроекта е Министерският съвет. Правителството предлага забраната за тютюнопушенето в закритите обществени места, както и на изрично изброени открити обществени места /дворове на училища, детски ясли и градини, специализирани институции за предоставяне на социални услуги за деца и ученически общежития/, да влезе в сила от 1 юни 2012 г. Със законопроекта се предвижда и забрана за продажбата на енергийни напитки на лица под 18-годишна възраст и забрана за реклама на енергийни напитки, насочена към тази възрастова група. Предвижда се да бъдат закрити детските експертни лекарски комисии /ДЕЛК/, а освидетелстването и преосвидетелстването на децата до 16-годишна възраст да се извършва от общите състави на ТЕЛК с участието на специалист по "детски болести".

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев