Диан Червенкондев: Мораториумът за шистовия газ доведе до пълното спиране на проучването и добива на конвенционален природен газ

Диан Червенкондев
12.04.2012 / 14:15

Народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен Диан Червенкондев заяви, че се отнася с голяма отговорност към председателството на временната Комисия за анализ и обсъждане на добри практики и законодателни решения във връзка с регулирането на дейности по проучване и добив на подземни богатства при опазване на околната среда. Той увери, че комисията ще бъде под изключителния контрол от страна на гражданските сдружения, защото очакванията от нея са изключително завишени. Припомням, че срокът за нейното действие е два месеца, но според Червенкондев той сигурно ще бъде удължен: „Два месеца са крайно недостатъчни, за да се извърши качествена работа, да се проучат добрите практики в различните видове добив и проучване на подземни богатства и считам, че той ще бъде удължен на минимум 6 месеца”.

Основата цел на комисията е да направи преглед на състоянието на технологиите и проучването и добив на природни богатства в страната ни.

"С мораториума, който прие Народното събрание се направи така, че малкото природни богатства, които имаме, а те за изключително ценни, ние в момента трудно можем да експлоатираме и добиваме. Какво имам предвид? В решението на парламента се забранява проучването и добива на природна газ и други природни богатства, които изискват вкарване на течности и флуид, с налягане над 20 бара. Глобата, която е предвидена за нарушаване на мораториума, е сто милиона лева – изключително висока и не толкова по размер, колкото като авторитет и репутация на този, които я получи. Не може една уважавана компания, която и да е тя, да бъде санкционирана от държавата за нарушаване на изискванията на пълна забрана за проучване и добив на природни богатства с такова налягане. Това беше под въпрос и под натиска на обществото, гражданските сдружения, на природозащитниците, които се притесняваха за проучването и добива на шистов газ. Така формулирани, може би малко пресилени и набързо написани текстове, допринесоха до пълното спиране на проучването и добива на конвенционален природен газ в страната”, каза Червенкондев.

Той даде за пример Румъния, където се направиха открития на залежи на конвенционален природен газ в тяхната акватория на Черно море. Първоначалните прогнози са за над 70 милиарда кубични метра природен газ. Има инвеститорски интерес към проучването и на нашата територия в Черно море, а с приетия мораториум това не може да стане.

„Първата и основна задача на тази комисия е да убедим обществото, че сме допуснали недобър текст, който притеснява чуждестранните инвеститори, застрашава интересите на страната, защото този природен газ, който бихме открили и добили, ще бъде един повишаващ стандарта на живот фактор. Тоест, с наличието на собствен природен газ, ние ставаме енергийно по-независими, цената на енергопродуктите намалява, и съответно ще падне цената на тока, на парното. Така, че ако не направим тази промяна, ще бъде национално безотговорно поведение. Първата ни точка ще бъде да редактираме мораториума, така че да има възможност да се проучи и да се добива, ако се намерят промишлени количества конвенционален природен газ. Никъде не коментираме безсрочната забрана, която съществува върху проучването и добива на шистов газ по технологията хидравличен фракинг”, допълни Червенкондев.

 

Предвижда се комисията за направи много по-широко и задълбочено проучване до колко тази технология е вредна и доколко е изпитана, като се използва опита на някои страни, които добиват шистов газ. Депутатът припомни, че Франция, която е един от най-големите поддръжници на зелените технологии, в момента подновява дебата за проучване и добив на шистов газ.

„Повярвайте, ако не бъдем убедени от експертите - български и световни, че тази технология не носи риск за заразяването на нашите природни богатства, за Черноморието и Златна Добруджа, ние няма да променим този мораториум и той ще си остане безсрочен. Ако все пак опасенията на хората бъдат потвърдени от международни организации, същата тази забрана ще бъде пренесена в Закона за подземните богатства и Закона за опазване на околната среда. Две мнения по въпроса няма и това ще бъде факт. Фактът, че целия свят се обръща към шистовия газ, ни дава основание ние още веднъж да поговорим за него, много по-задълбочено, не толкова бързо и разчитам на обективно отношение от страна на гражданските сдружения и природозащитните организации”, каза Червенкондев. Той заяви, че експертите от БАН и Минно-геоложкия институт са изпратила официален доклад, че ако технологията фракинг бъде изпълнена както трябва, не носи риск. Становище ще бъде поискано и за практиката в САЩ и ЕС.

„Ако останат съмнения, че не сме застраховани и има риск, който е неприемлив от страна на народното представителство, шистов газ в България няма да се проучва и няма да се добива”, категоричен е Червенкондев. Управляваната от него комисия ще разгледа добрите практики за проучване и добив на други природни богатства като руди и въглища, за което да се използват само съвременни технологии, щадящи природата и хората.

Тази седмица сливенският депутат бе избран за заместник-председател на Постоянната комисия по икономическа политика в парламента.

Прикачени файлове към новината

звук2 [7.68MB]
звук1 [7.89MB]
 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев