Предприемач от ГЕРБ-Сливен работи със световна фирма за производство на разсад за цветя

Николай Колев
17.04.2012 / 12:45

Повече от 20 години българинът носи на гърба си бремето на криза, която няма свършване, но и на надежда, че всеки момент ще се появи светлина в тунела. Един от хората, които не смятат, че това са светлините на идващия влак, е Николай Колев. Оптимист по природа той преодолява трудностите и отказва да се вайка. Вече десет години се занимава с бизнес и споделя, че в днешно време не е лесно, но няма място и да се оплакваме.

Основната му дейност е производство и търговия на цветя и продажба на хранителни стоки. Живее в Сливен, но бизнесът му е в село Тополчане и е пример за предприемчивост, находчивост и упоритост. Той дава хляб на 12 души, има две магазинчета за цветя в Сливен и модерен супермаркет в селото.

„Когато се уволних от казармата, трябваше да се насоча към някаква дейност. Като млад човек бях на кръстопът – дали да остана в България или да поема навън. Преди 30 години моите родители се занимаваха с производство на цветя и аз реших да опитам. В началото пробвах със зеленчуци, но постепенно се прехвърлих изцяло на цветя. Те са малко по-специфични, трудно се отглеждат и трябва да им посветиш цялото си време. Първите години работих с български фирми, но после прекратих, за съжаление, и основно работя с германска и холандска фирми. В България няма кой да произвежда качествени семена и разсади”. В оранжериите на Николай има голямо разнообразие, отглеждат се почти всички познати и подходящи за нашите условия цветя - лилиуми, хризантеми, гладиоли, ириси, нарциси, лалета…Стремежът е в бъдеще да се премине към производство и на по-екзотични цветя, макар че и сега не липсват такива. Вече четвърта година се отглежда еустома, чието българско наименование е пустинна роза и Николай е единственият производител на нежното и красиво цвете от Пловдив чак до Бургас. Той прави опити да гледа и алстромелия, която е създадена инвитро в Холандия. В настоящия момент предприемачът разполага с няколко оранжерии, разположени на различни места в село Тополчане. Бъдещите опити за разрастване на бизнеса са свързани с изграждането на нова база – стъклена оранжерия с по-добри системи за подхранване и отопление, отглеждане на сортове, които не виреят в България и обединяване на едно място цялото производство.

 

„С течение на времето се доказахме и се гордея с това, че сме най-добрите в Сливенска област. 50 процента работим на едро с фирми от Бургас, Карнобат и Ямбол. От две-три години насам цветята се търсят по-малко и

се опитваме да работим със саксийни цветя, за да можем да преодолеем кризата. Борбата е жестока. Трудно се прави бизнес в България и трудно се оцелява по време на криза. Цените вървят нагоре, торовете - с 10-15 процента, горивата също се покачват. В момента единствено запазваме ниските заплати, което може би спасява българското производство”, казва Колев.

Той има и насаждения с праскови, но за съжаление дръвчетата не виреят. Най-вероятно районът не е подходящ за отглеждането им, смята той и съветва младите хора, които тепърва имат намерение да се занимават със земеделие, добре да проучат кои сортове са подходящи за района, на каква температура издържат и какви грижи са нужни за добра реколта. „Мен нямаше кой да ме посъветва и всичко съм постигнал с мои усилия и усилията на моето семейство. Общо взето – трябва да стискаме юмруците и да работим. Място за оплакваме няма. Всички имаме за какво да се оплачем, но горе – главата. И началото беше трудно и сега е трудно, когато трябва да се развиваш, но не се ли развиваш – загиваш. В земеделието се надявам ЕС да развърже кесията, да се изравнят субсидиите”.

Николай Колев е председател на областната структура на Предприемачи ГЕРБ-Сливен. Една от причините да се насочи към политиката е търсенето на нещо ново, добри идеи и възможност за промяна. Харесва упоритостта на премиера Бойко Борисов и вярва, че той ще изведе България към по-добро. „Доста хора си затварят очите, но аз смятам, че като господин Борисов управленец не сме имали. Той е добър ръководител, доказва се непрекъснато със смели решения и се надявам в следващия мандат България да тръгне много успешно нагоре. Ненапразно от ЕНП и ЕС хвалят неговото правителство. Оптимист съм за управлението на ГЕРБ. Очаквам да живеем по-добър живот, да се върнат моите приятели, младите хора в България, да работим и да се развиваме тук, където са родителите ни, децата ни и всички близки”, изрази надежда предприемачът.

Преди дни той бе домакин на Матиас Тилман от немската фирма Селект, с която Николай Колев работи от няколко години. Фирмата е една от трите най-големи в света за производство на разсад за цветя, многогодишни растения и декоративни треви. Централата й е в Щутгард, има структури в Уганда, Кения, Мексико, Тенерифе и в Европа. Матиас Тилман отговаря за бизнеса в Източна Европа. „Целта на визитата ми е да видя производството на цветя от фирмата на Николай Колев и ако можем да помогнем в намеренията му да работи за производство на цветя в саксии, а не само за рязан цвят. Има голямо разнообразие в неговите оранжерии, въпреки малкия район, в който работи”, каза Тилман. Той дава съвет да се наблегне на храненето на цветята и анализите на pH на водата. „Това е много важно. Трябва да се поддържа неутрално pH от порядъка на 6,5 6,8. Много е добра и идеята на Николай да събере всичко на едно място с тази нова оранжерия. Харесвам начина, по който той прави нещата, понеже започва отначало, на различни места и когато вижда какъв е резултата от труда му, да изгради нещо по-голямо на едно място, отколкото първо да направи една оранжерия и да се чуди какво да я прави”, допълва немският специалист. Тилман е с приятни впечатления от България, снима с любопитство ръчното плетене на мрежа от служителките в оранжериите, защото в Германия не наблягат на ръчния труд, защото е много скъп. Не подминава и животните, които българите отглеждат в старомодни кошари и споделя, че картината му напомня за Витлеем. Смята, че България е чудесна страна, с прекрасна природа, че имаме добри корени и вече е време да тръгваме нагоре.

 

Още снимки от новината

Николай Колев и Матиас Тилман
---
---
---
---
---
---
---
---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев