Десислава Танева участва в заседанието на Съвета за развитие на регионите при президента

Десислава Танева
18.04.2012 / 18:58

Народният представител от ПП ГЕРБ и председател на Парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева участва в първото заседание на Съвета за развитие на регионите и национална инфраструктура към президента. С днешния форум реално започват да функционират сформираните към държавния глава формати за дискусия по националните приоритети.

Съветът за развитие на регионите и национална инфраструктура търси консенсус по шест ключови направления, които ще се финансират с европейски средства през следващия програмен период от 2014 до 2020 г. - транспортна инфраструктура, техническа инфраструктура във водния сектор, електронното управление, енергийна ефективност и жилищна политика, създаване на предпоставки за балансирано градско развитие и иновации и конкурентноспособност на малките- и средни предприятия.

Десислава Танева заяви, че приветства инициативата на президента Росен Плевнелиев подобни формати да са надпартийни, за да се постигнат набелязаните национални приоритети: „Смятам, че това трябва да е така и при определянето на дългосрочни стратегии да има надпартиен консенсус. Която и политическа сила да има мандат, тя да ги следва”. По време на срещата Десислава Танева изрази становище, че трябва да има изключителна съгласуваност между отделните фондове - Кохезионния фонд, Европейския фонд за регионално развитие, както и Европейския земеделски фонд, не бива да се допуска дублиране на финансиране на определени инвестиционни дейности и да няма населени места, които да останат извън обсега за подпомагане.

„Трябва да следим за ефективността на усвояването на средствата за подпомагане, които се договарят в новия програмен период и да изготвим комплекс от критерии за приоритизиране на регионите, които да се одобряват с предимство. Слабостите трябва да се отстранят, за да се постигне максимален ефект от усвояването на средствата, защото основната цел е създаване на по-добри условия за живот на българите”, допълни Десислава Танева.

На заседанието при президента присъстваха и други народни представители от Сливен – Асен Гагаузов, представляващ Парламентарната група на БСП и Янко Янков като представител на групата на ДПС в Народното събрание. Към Президента на Републиката ще заседават шест съвета: Съвет за развитие на регионите и национална инфраструктура, Правен съвет, Съвет по наука и образование, Съвет по външна политика, отбрана и сигурност, Съвет за икономическо развитие и социални политики и Съвет по духовност, култура и национална идентичност. На 3 май ще се проведе първото заседание на Съвета за икономическо развитие и социални политики.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев