Бойко Борисов: Докладът за законосъобразността на проекта АЕЦ Белене е изпратен в прокуратурата

---
23.04.2012 / 16:23

Констатацията на Агенцията за държавна финансова инспекция относно законосъобразността на обществената поръчка за АЕЦ „Белене” е, че има закононарушение и целият доклад е изпратен на прокуратурата. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на брифинг в Народното събрание, след като народните представители решиха от дневния ред на парламента да отпадне точката за гласуване на вот на недоверие към кабинета. „Ще ви представя само една от констатациите на Агенцията. Стойността на проекта от 10.06.2008 г. надвишава близо 2000 пъти прага, над който трябва да се провежда процедура по действащия към онзи момент Закон за обществените поръчки /ЗОП/. Такава процедура не е проведена, допълнението е сключено без да се прилага Закона за обществените поръчки. В обобщението по доклада се казва, че процедурата по ЗОП не е завършена, защото договарянето не е приключило с постигане на окончателни договорености по всички въпроси. И въпреки това е взето решение за избор на изпълнител”, обясни Бойко Борисов и допълни, че се надява прокуратурата да вземе отношение.

 

По повод доклада на HSBC за проекта АЕЦ „Белене” премиерът обяви, че становището е публикувано на сайта на МИЕТ, както и, че е раздадено на всички парламентарни групи и на прокуратурата. „Според икономическия анализ на HSBC при най-оптимистичния сценарий за АЕЦ „Белене”, цената е 10 милиарда 350 милиона евро”, уточни Борисов.

 

След прекратяване на пленарното заседание Бойко Борисов и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев останаха в залата, за да се проведе дебат по АЕЦ „Белене” с всички парламентарни групи, който бе предложен лично от министър-председателя. Такъв не бе проведен, тъй като депутатите от всички парламентарни групи освен тези от ГЕРБ напуснаха пленарната зала. „Видяхте празния парламент. След предложението ми да останат всички парламентарни групи и да проведем дебат за АЕЦ „Белене” останаха само един депутат от ДПС и депутатите от ГЕРБ”, възмути се премиерът. По думите на Борисов вот на недоверие не може да бъде предизвикан с 40 подписа. „Аз коректно им предложих, че след като парламентът вземе своето решение, да останат всички парламентарни групи, за да проведем дебатите по темата”, категоричен бе министър - председателят.

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев