Председателят на ОС-Твърдица иска санкции за съветниците, които отсъстват без причина

Иван Петров
24.04.2012 / 15:52

Общинският съвет в Твърдица взе решение, с което упълномощава кмета общината да кандидатства с проект по Мярка322 за подмяна на уличното осветление. За това информира председателят на Общинският съвет Иван Петров. Решението е взето единодушно на извънредно заседание на местния парламент. Не е прието предложението да бъде изградена соларна система на уличното осветление заради високата цена на съоръжението.

Иван Петров каза още, че от началото на годината решенията на Общинския съвет са били свързани с актуализация на нормативни актове. „Нашата община е малка, селска и бедна. Няма кой знае какви инвестиционни намерения и не се е налагало да взимаме някакви особено важни решения. Най-често се занимаваме с частните инвестиции за фотоволтаични системи, които са 4-5 на територията на общината. Актуализираме наредби когато се налага. В началото на всеки месец провеждаме заседания на общинския съвет. Основният ни ангажимент е общинската собственост. За жалост нещата не са такива каквито трябва да бъдат. Това е перото, от което общината може да получава допълнителни приходи. От около 18 000 декара общински земи от земеделския фонд имаме приходи за около 10 000 лева, което е символично. Трябва да насочим усилия натам, за да се използват оптимално ресурсите на общинската собственост”, заяви Петров.

Едно от решенията, за които е имало разногласия, е неприетото предложение за закриване на училищата в село Оризари и квартал „Козарево”. Според председателя на Общинския съвет решението да не бъдат закрити училищата е нецелесъобразно. Той смята, че няма смисъл да се разходват средства за издръжка на две училища, за отопление и заплати на два колектива. По този начин децата се обучават в сборни паралелки, което не може да им даде добър старт и образование.

„Смятам, че поне едно от училищата трябваше да се закрие. Децата са малко, а учителите са 4-5 човека. Бих задал въпроса на моите колеги, които гласуваха против, дали биха съгласни тяхното дете да учи в смесена паралелка. Това предложение бе съобразено с програмата на министерството за оптимизиране на училищната мрежа и смятам, че загубихме една година, тъй като то може да бъде внесено отново едва през следващата година”, категоричен е Петров.

 

Той изрази мнение, че същинските дебати по предложенията в местния парламент трябва да стават в комисиите, тъй като по време на сесия не може да се даде възможност на всички да се изкажат, а трябва да има диалог и спор, в който да се роди истината. Основната му цел като председател на Общинския съвет в Твърдица е комисиите да заседават в пълен състав и щом те приемат някое решение, то да бъде почти готово за гласуване на сесия. Петров смята още, че е необходимо да има комисии по важни за общината решения, каквото е кандидатстването с проект за реконструкция на уличното осветление. Въпреки, че законът не задължава съветниците, ще бъде предложено те да участват в комисии, за да се дебатира сериозно по определената тема и решенията да се взимат с консенсус.

 

Иван Петров смята, че трябва да има финансови санкции за онези общински съветници, които без уважителни причини отсъстват от заседания. „За предния месец трима колеги не присъстваха и нямат уважителни причини. В разговор с тях им казах, че няма да получат възнаграждения. Основният ангажимент на общинския съветник е да участва в комисии и и сесии. Най-вероятно ще предложим да бъде включено предложение в правилника да няма възнаграждения заради безпричинни отсъствия”, каза Петров.

Броят на общинските съветници в Твърдица е 17. Най-голямата група е от ПП ГЕРБ – 6 съветника, БСП- 5, и по 2 от Атака, коалиция „Съюз за Твърдица” и коалиция „На мен ми пука за община Твърдица”.

Иван Петров, който е общински координатор на ПП ГЕРБ за Твърдица, е категоричен, че съветниците трябва да защитават интересите на общината и нейните граждани, като загърбят политическите си пристрастия. „Изборите минаха и това, което сме говорили, трябва да го реализираме и да работим”.

Той заяви още, че предимствата на Община Твърдица са Балкана, язовир „Жребчево” и река Тунджа и с общи усилия трябва да се създадат условия за развитието на туризма, да се предизвика интереса на инвеститорите, за да се подобри живота на жителите на общината.

Прикачени файлове към новината

звук 1 [7.70MB]
звук 2 [4.08MB]
 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев