Представители на М ГЕРБ присъстваха на празник в село Бяла

Кристин Спасов
25.06.2012 / 17:43

Представители на Младежката организация на ПП ГЕРБ в Сливен посетиха село Бяла по време на празник, посветен на Еньовден. Областният организационен секретар на М ГЕРБ Кристин Спасов наблюдава обичая Еньова буля, пресъздаден от деца към местното читалище. Сред официалните гости бе и областният управител на Сливен Марин Кавръков.

Според традицията всички моми се събират в една от къщите и обличат малко момиченце като булка. Най-силната девойка повдига върху раменете си момичето и всички моми обикалят селото и нивите, като пеят обредни песни за здраве и плодородие. На Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце, според вярванията. Еньовден е стар български празник, който се отбелязва на 24 юни.

На същата дата източноправославната християнска църква чества деня на Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат. Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него.

Още снимки от новината

---
---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев