Десислава Танева: Продължава общественото обсъждане на Закона за горите

---
26.06.2012 / 14:52

Народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен и председател на Парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева заяви, че продължават дискусиите по текстове на Закона за изменение и допълнение на Закона за горите. Пред ТВ Туида и Канал 6 тя потвърди политическата воля на управляващото мнозинство, че спорните моменти могат отново да бъдат предмет на разглеждане само при категоричното условие, че се постигне споразумение по тях.

Танева припомни, че на свое заседание Комисията по земеделие подкрепи ветото на президента законопроекта да бъде върнат за ново разглеждане.

„С това становище на нашата комисия се очаква в сряда да влезем в пленарна зала и ще предложим на народните представители да бъде подкрепено ветото на президента, или законопроекта в този му вид да не бъде гласуван повторно. Съгласно правилника на нашето Народно събрание това означава, че законопроектът ще бъде върнат за ново разглеждане като всеки обикновен законопроект. Дебатът по темата беше много изострен. Понякога акцентите придобиват политически оттенък и се разминават от фактологията и мога обективно да заявя, че това се случи със Закона за горите”, допълни Десислава Танева.

Тя каза, че на сайта на Народното събрание има информация за обществения дебат, който бе провокиран след налагане ветото на президента и всеки заинтересован може да получи информация от публикуваните материали. Представителите на екоорганизациите са предложили осем глави за различни промени и вече са проведени две заседания, на които предложенията са дебатирани. Комисията е направила предложения за редакция по чл. 54, който практически регламентира управлението на горската територия и хипотезите, при които се изграждат обекти, съоръжения и инфраструктура с учредяване право на строеж.

„Аз се надявам, че в крайна сметка ще постигнем окончателно споразумение по всички спорни моменти и ще продължим нататък, защото в законопроекта има важни текстове, които не касаят този режим на управление на собствеността на горските територии и всеки от участващите в тези разговори ще прояви обществена отговорност на организациите и институциите, които представляват, щото така да бъде приет законопроекта, че да регулира обществени отношения, например в самите горски предприятия, които забавят определени процеси” допълни депутатът.

Танева каза още, че за 3 юли е предвидена кръгла маса в НС с участието на всички заинтересовани страни и се надява тогава дебатът да бъде финализиран.

Прикачени файлове към новината

звук [6.18MB]
 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев