Десислава Танева присъства на заседание на Съвета за развитие на регионите при президента

---
24.07.2012 / 13:55

Народният представител от ПП ГЕРБ и председател на Парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева присъства на второто заседание на Съвета за развитие на регионите и националната инфраструктура, което се проведе при президента Росен Плевнелиев. Тема на дискусията бе “Национални приоритети в селскостопанската политика на Република България до 2020 година”.

Обсъдиха се приоритетите за екологично насочено земеделие, насърчаване на развитието на овощарството, зеленчукопроизводството и животновъдството в България. В дискусията взеха участие представители на изпълнителната власт, на парламентарно представените политически сили, на Националното сдружение на общините в Република България, национално представителните синдикални организации по земеделие и горско стопанство, представители на Асоциацията на земеделските производители, на Съюза на животновъдите и на Националния съюз на земеделските кооперации, експерти и учени.

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че в най-тежката криза земеделието е двигател на растежа, има стратегическо значение за държавата и е приоритетен отрасъл не само за България, но и за Европа и света. Той увери, че идеите, които се разглеждат на заседанието, ще бъдат представени на компетентните органи и ще бъдат отразени в последния работен вариант на Националната програма за селскостопанската политика на България до 2020 г. Държавният глава заяви още, че през последните пет години се вижда развитието на сектор „Земеделие” в страната и се отчита два милиарда ръст от 2007 до 2011 г.

Основните макроикономически показатели за периода 2005-2011 г. сочат, че износът на селскостопански стоки през 2011 г. възлиза на 4 556 млн. щатски долара при 3 468 млн. щатски долара за предходната година, което означава ръст с 31,4%. В рамките на последните няколко години земеделието формира положително външнотърговско салдо и има съществен принос за подобряване на външнотърговския баланс на страната. За периода на членство на България в ЕС износът и салдото при търговията със селскостопански стоки отбелязват стабилен темп на нарастване. Положителното външнотърговско салдо бележи увеличение от 941 млн. щатски долара през 2010 г. до 1 423 млн. щатски долара през 2011 г. Стокообменът с аграрни стоки представлява около 13% от общия на България, износът – около 17%, а вносът – около 10%.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев