Министърът на земеделието откри празника „Златна праскова”

---
26.07.2012 / 14:19

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов откри традиционния празник „Златна праскова” в сливенското село Гавраилово. Той бе посрещнат от кмета на селото Димитър Андреев.

„Плодородната земя и трудолюбивите хора са най-голямото богатство, което притежава нашия край. През последните години доказахме, че когато има последователност, далновидност и желание за подобряване условията на живот, проблемите се разрешават, въпреки съществуващите трудности и препятствия. Празникът „Златна праскова” е празник, доказал, че научните постижения и съхраняването на богатото фолклорно наследство винаги са били ръка за ръка. Считам, че пътят, който сме избрали за провеждането на този празник, е правилен”, каза Димитър Андреев.

Проявата се провежда под патронажа на министъра на земеделието. Министър Найденов увери, че с удоволствие споделя радостните емоции на всички присъстващи през днешния ден. „Надявам се тази прекрасна традиция да оцелее през годините и да я предадете на поколения след вас. Тук е имало и ще има най-прекрасните праскови. Имате много предпоставки за развитие и държавата ще продължи да помага”, каза Найденов.

Пред журналисти той заяви, че премиерът Бойко Борисов е възложил на него и вицепремиера Симеон Дянков да направят анализ на ситуацията на пазара на зърно. Ще се направи проверка за цената на хляба в цялата страна и утре ще се докладва на министър-председателя. Министър Найденов увери, че повишаването на цената на тока не е водещ фактор за цената на пшеницата. Според него има основания за нейното покачване заради поскъпването на световните борси. Министърът каза още, че реколтата от царевица в страната е застрашена, ако в близките дни не завали дъжд. Царевицата е основен компонент на фуражите и затова се очаква увеличение, добави той.

Празникът „Златна праскова” продължи със семинар за земеделски производители, с конкурси, състезания и изложби, както и с демонстрация на селскостопанска техника. Министърът разговаря с възрастна жена, която му показа направените от нея сладко и ракия от праскови. Той отпътува за Сливен, където посети Пазара за плодове, зеленчуци и цветя, бе посрещнат от директора Христина Митева и се срещна с представители на институции и земеделци. По-късно в сградата на Областна администрация-Сливен участва в среща с ветеринари и производители от областта, на която бяха обсъдени основни моменти в Закона за ветеринарно-медицинската дейност.

Още снимки от новината

---
Димитър Андреев
---
---
---
---
---
Христина Митева и министър Найденов
---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев