Граждански организации с въпроси към парламентарната квота на новия ВСС, най-много питания към Юлияна Колева

---
05.09.2012 / 09:28

Общо 108 въпроса изпратиха във вторник четири неправителствени организации до парламентарната правна комисия с искане те да бъдат зададени по време на изслушването на кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет на 11 септември. Тогава депутатите ще разпитат 17-те номинирани за ВСС от квотата на Народното събрание. Място в съвета има за 11 от тях.

 

Въпросите са на Асоциация за европейска интеграция и човешки права, Български адвокати за правата на човека, Български хелзинкски комитет (БХК) и Институт за развитие на публичната среда. Те заявяват, че поставените от тях теми ще осигурят "минимален стандарт на прозрачност и изчерпателност на изслушванията, от които зависи качеството на цялата процедура по избор на парламентарната квота".

 

Гражданските организации предлагат общо 40 въпроса, които да бъдат зададени стандартно на всички 17 кандидати. Извън тях са зададени 68 индивидуални въпроси към различните кандидати. Най-много има към депутата от ГЕРБ Юлиана Колева – 10. По над пет въпроса са зададени към Йордан Давчев ("Атака"), Незабравка Стоева (БСП), Бойко Рашков (БСП), Владислав Славов (Синята коалиция), Магдалена Лазарова-Проданова (ДПС) и Мария Кузманова (ГЕРБ).

 

Въпросите на неправителствените организации изискват конкретни отговори. Те целят да се разбере отношението на кандидатите към съдебната реформа и резултатите от конкретни случаи.

Председателят на правната комисия Искра Фидосова декларира, че всички постъпили въпроси ще бъдат зададени на кандидатите. Те ще бъдат изслушвани по азбучен ред и ще имат 10 минути за представяне на концепциите си. Депутатите ще имат по 2 минути да задават въпроси, включително постъпили от граждански организации. Номинираните ще имат по 3 минути за отговор на въпрос.

Източник: mediapool.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев