Диан Червенкондев: „Над 60 милиона лева ще влязат в бюджета, ако се облагат лихвите от депозитите

Диан Червенкондев
24.09.2012 / 16:04

„Трябва да се обмислят плюсовете и минусите на идеята за облагане на влоговете на гражданите с данък. Обсъждаме я с колегите в парламента, Министерството на финансите, с банките. В Европа само в две страни не се облагат лихвите от депозити на физически лица – в България и Латвия”, заяви в Сливен народният представител от ПП ГЕРБ Диан Червенкондев. Той припомни, че в момента в България се облагат доходите от лихви на юридическите лица.

Ако приходите от лихви от депозитите на физическите лица се обложат, основната полза ще е за държавния бюджет, от което се очаква да влязат от 60 до 100 милиона лева. „Да не забравяме, че ние сме се ангажирали с трайно повишаване на доходите, за компенсиране на пенсиите и затова всеки един лев ни е необходим. Няма да направим нещо необичайно”, допълни Червенкондев.

Сред плюсовете е вероятността да се стимулира инициативността на физическите лица да влагат парите си не в банки, а в имоти, малък бизнес, което допълнително ще стимулира икономиката, ще се вдигне БВП, ще се повишат и доходите от ДДС, акцизи и т.н .

„Много от хората биха спечелили от този свой малък бизнес и парите от банките ще се изкарат навън. Друга положителна страна е възможността да се развие фондовия пазар - хората да си вложат парите в акции, инвестиционни фондове, което да им донесе допълнителна доходност и да се развие капиталовия пазар в България. Има вероятност лихвите по депозитите да спаднат, а това ще е основен фактор за намаляване на лихвите по кредитите”, каза още депутатът. Според него големият недостатък ще бъде за банковата система, защото ще се наложи банките да компенсират този евентуален отлив или с по-високи лихви, или да търсят други варианти за финансиране чрез облигационни емисии, чрез набиране на капитал. Според Червенкондев обаче банковата система в България е достатъчно развита и стабилна и ще се намерят начини за компенсиране на този проблем.

„Би следвало българинът да бъде малко по-инициативен, а не да разчита на някакъв сигурен, стабилен доход, колкото и малък да е той. Всяка идея може да бъде обсъдена, всяка заинтересована страна да каже своето мнение дали ще има риск за системата и може идеята да не се приеме”.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев