Министър Атанасова даде старт на изграждането на ново отделение по хемодиализа в Сливен

---
05.10.2012 / 18:20

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова даде старт на реализирането на проекта за изграждане на нова сграда за Отделение по хемодиализа към МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен. На официалната церемония присъстваха народният представител от ПП ГЕРБ Десислава Танева, областният управител Марин Кавръков, медицински служители, пациенти и др. Свещеници от сливенска епархия отслужиха водосвет.

Отделението ще бъде изградено на терен, собственост на болницата. Стойността на проекта е 600 000 лв., като 400 000 от тях са заделени от Министерството на здравеопазването от бюджета за тази година. „Болницата е с положителен финансов резултат, няма просрочени задължения, даже е на счетоводна печалба за първото шестмесечие. Затова се надявам, че ще може да задели останалите средства”, каза министър Атанасова. Срокът на договора е 4 месеца. Очаква се, че до март 2013 г. обектът да бъде завършен.

„От 30 години имаме отделение по хемодиализа, което е с прекрасни резултати, пациентите обичат персонала си, но 30 години то се помещава в мазето на ДКЦ-2. От 20 години има идея то да бъде преместено в ново помещение. От 2009 г. изготвихме цялостен проект за нова сграда на този терен, собственост на болницата, и го внесохме в Министерството на здравеопазването. Благодарение на министър Атанасова и депутат Десислава Танева това вече е факт”, каза по време на церемонията по първа копка директорът на болницата д-р Васислав Петров.

От своя страна министър Атанасова заяви, че е чест да присъства на събитие, чакано много години. „Чест е, че имам възможността да бъда човекът, който ще даде старт на първата копка, да построим прекрасна сграда, където всички хора, които имат нужда от лечение, да получат медицинската помощ, въпреки много големите страдания с оглед на тяхното заболяване и ежедневните грижи, които е необходимо да бъдат полагани. Изключително съм радостна, че болницата в Сливен не само ще се сдобие с тази нова сграда, но и съвсем скоро ще има вече изключително висока технологична апаратура”, каза тя.

Министър Атанасова получи лична благодарност от пациенти на хемодиализа, които се надяват на по-добри резултати от лечението в новото отделение. В момента около 80 пациенти от цялата област преминават през отделението по хемодиализа. То разполага с много добра апаратура, но битово-материалните условия са лоши. С изграждането на новата сграда ще се подобри средата за пациентите и отделението ще отговаря на всички законови изисквания и медицински стандарти.

Още снимки от новината

---
---
---
---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев