Зам.-министър Димитров и Десислава Танева откриха изложение по животновъдство край Сливен

---
06.10.2012 / 14:24

Заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров и председателят на Комисията по земеделие и гори в Народното събрание и народен представител от ПП ГЕРБ Десислава Танева откриха Десетото национално изложение по животновъдство край Сливен. Организатори на проявата са Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството, с подкрепата на Министерството на земеделието и развъдни организации. Цветан Димитров и Десислава Танева отправиха приветствия към участниците и гостите на изложението.

„Благодаря на всички, които независимо от трудната година, намериха сили да дойдат тук и да покажат своите животни. Резултатите, които се постигнаха – 30 процента повишение на животните по селекционен контрол, повишена млечност, са благодарение на ръководителите и членовете на развъдните организации. Няма да пропусна и труда на служителите на Агенцията по селекция и репродукция, които от няколко години полагат тежък труд този сектор да заеме своето достойно място. Уверявам ви, че Министерството на земеделието и държавата полагат усилия да подкрепят този ваш самоотвержен труд. Само за последните две години финансовият ресурс, който се предоставя на сектора, е нараснал от 103 на 230 милиона”, каза Цветан Димитров. Той изрази надежда, че средства ще бъдат насочени в различни сектори.

От своя страна Десислава Танева заяви: „ Поздравявам всички животновъди, които въпреки трудностите в сектора, помогнаха в нашата страна, той да бележи ръст. Надявам се и вярвам, че както досега успешно сме комуникирали с браншовите организации, ще продължим общата работа в този дух и за сектора ще продължи политиката на увеличено подпомагане според възможностите ни в момента. Пожелавам ви все така с любов и усърдно да се грижите за животните и да се трудите в нашата страна. Благодаря на Министерството на земеделието, на министъра и заместник-министъра за разбиранията, за комуникацията между изпълнителна власт и браншови организации, за усилията, които се положиха и за допълнителното подпомагане, което получиха овощарите. Това се случи след разговорите и комуникациите, които водихме през годината. Изказвам моята сърдечна благодарност”.

Директорът на Националната агенция по селекция и репродукция в животновъдството проф. Васил Николов информира, че изложителите тази година са повече от миналата. На днешната изложба се представят 180 фермери от 31 развъдни организации, има повече от 1 000 животни от 70 породи.

„Това е нашето национално генетично богатство. Развъдната дейност беше в крах и се очакваше да бъде още по-тежко. За две години обаче говедата са се увеличили с 52,8 %, биволите – с 11,5 %, овцете – с 14,9%, кози – два пъти, запазил се е броя на котролираните свине, пчелните семейства и кошерите. Така че крахът, който предвещаваха, не се случи”, када проф. Николов. Той набеляза две основни причини за това. Първата са приетите промени в законодателството през 2010, за които той благодари на зам.министър Димитров и Десислава Танева като председател на комисията по земеделие. „Те ни повярваха и подкрепиха в тези промени. Тогава направихме нещо уникално – правителствена организация каквато е Агенцията по селекция, към която беше създаден Национален съвет по генетични ресурси, в който влязоха председателите на всички неправителствени развъдни организации в страната. Второто голямо постижение – през тази година агенцията стана член на международната организация по стандартизация на развъдната дейност, в която участват 50 държави”, каза още проф. Николов.

Тази година акцентът на изложбата при овцете е поставен върху Черноглавата планинска овца. За първи път в България се представя френската порода Гаскон при говедата. Новост при конете е породата Хафингер.

На откриването днес присъстваха още областният управител на Сливен Марин Кавръков, заместник-кметът на общината Корнелий Желязков, общински съветници и др.

Още снимки от новината

---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2021 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев