ГЕРБ с подписка в Сливен и Котел в подкрепа на предложението за награждаване на ген. Делов с орден „Стара планина”

---
25.10.2012 / 16:16

ПП ГЕРБ-Сливен инициира подписка в Сливен и Котел в подкрепа на предложението до Националния инициативен комитет за отбелязване на 100 годишнината от Балканската война за награждаване посмъртно на ген. Васил Делов с орден „Стара планина – първа степен с мечове”. Подписите се събират в офисите на ГЕРБ в Сливен - на бул. „Цар Освободител” № 17, и в Котел – на ул.”Раковска” № 47. Националната гражданска инициатива за удостояване на ген. Васил Делов посмъртно с орден „Стара планина” тръгна от Кърджали. В града бе основан Инициативен комитет, с председател депутата от ПП ГЕРБ Цвета Караянчева. Акцията стартира след като на тържествена сесия за Деня на Кърджали - 21октомври, мнозинството на ДПС в Общинския съвет гласува срещу връчването на отличието почетен гражданин на ген. Делов – военачалникът, който преди 100 г, начело на Хасковския отряд, освобождава Кърджали и го присъединява към суверенна България. Отхвърлянето на предложението предизвика масово недоволство сред хората.

Подписката ще бъде внесена в Националния инициативен комитет за честване на 100 г от Балканската война, който се оглавява от вицепремиера Цветан Цветанов. Комитетът ще направи мотивирано предложение до Министерския съвет за награждаването на ген. Делов посмъртно с високото отличие.

Васил Делов е роден на 25 декември 1861 г. в град Котел. Семейството му по бащина линия е от рода на Георги Раковски. Васил Делов получава началното си образование в родния Котел. Завършва Априловската гимназия в Габрово. През 1879 г. завършва с първия випуск на Военното училище в София. Той се включва активно в строителството на Българската армия. Издава ръководства за военно обучение. През Сръбско-българската война (1885) е командир на 2-ра дружина от 8-ми пехотен Приморски полк. През Балканската война (1912-1913) е началник на Хасковския отряд. В битката при Кърджали изтласква турците на юг от Арда и осигурява тила на 2-ра Българска армия при Одрин. След това е назначен за началник на 11-та пехотна Сборна дивизия. През март 1913, като началник на Южния отдел на Източния сектор участва в обсадата и щурма на Одринската крепост. Повишен е във военно звание генерал-майор. По време на Първата световна война е генерал за поръчки в Министерството на войната и началник на Втора дивизионна област (1918). Излиза в оставка през 1919 г.

Още снимки от новината

---

 

 
 

Copyright © 2008-2021 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев