Десислава Танева присъства на откриването на Дните на българската духовна култура в Русия

---
18.11.2012 / 21:56

Народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен Десислава Танева участва в делегацията, водена от министъра на културата Вежди Рашидов в Москва по повод откриване на Дните на българската духовна култура в Русия. В Дните участват около 80 български представители, сред които областният управител на Сливен Марин Кавръков и кметът на общината Кольо Милев. Богатата програма включва концерти, изложби, театър, литературни дискусии и кино прояви. По време на Дните на българската духовна култура в Русия, Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен гостува с изложба „Икони от Сливенския край“ в сградата на Патриаршеския храм „Христос Спасител“. Експозицията съдържа 93 произведения - икони, божигробски платна – йерусалимии, евангелие, плащеници, метален полиптих, напрестолен кръст и фотографии. Всички те са собственост на ХГ „Димитър Добрович“, Сливенска Митрополия, Храм „Св. София“ – Сливен иХрам Св. „Александър Невски“ – Бакаджика. Българската делегация присъства на тържествена церемония по връчване на министър Вежди Рашидов на отличието „Почетен член на Руската художествена академия”. Връчи го тържествено Зураб Церетели, президент на най-престижната руска академия за изкуства. Беше открита съвместна изложба от произведения на Георги Трифонов „Посланиe без граници” и Стоян Цанев „Реално и абстрактно”.

На пресконференция в Болшой театър с участието на министър Рашидов дойдоха представители на над 30 водещи руски медии – телевизионни канали, вестници, агенции и радиа. В пресконференцията участваха директорът на Националната опера и балет Пламен Карталов, който е и режисьор на концерта, Павел Балев, диригент, българският посланик Бойко Коцев, зам.-министърът Митко Тодоров.

Руските медии питаха министър Рашидов за плановете на България да увеличи културното присъствие на страната ни в Русия и дадоха за пример огромния интерес на руската публика към хора „Йоан Кукузел”, към български оперни гласове, към българското изкуство. Министър Рашидов увери, че контактите между българската и руската култура ще се задълбочават още повече.

Културната програма продължи с гала-концерт на български и руски оперни изпълнители. Сред участниците бе роденият в Сливен световен тенор Камен Чанев. Той завършва езиковата гимназия в родния град, специализира в Рим, в Академията на Борис Христов, при Александрина Милчева. Работил е в Софийската опера и в Прага. В момента живее във Виена и се изявява на престижни сцени. Работи с едни от най-големите имена в света на класическата музика. Наричат го топтенора на Европа.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев