Диан Червенкондев : Намалението на цената на газа е невероятен успех

Диан Червенкондев и Мариана Николова
19.11.2012 / 16:33

Предимствата на сключения договор по проекта „Южен поток” представи днес пред сливенските журналисти народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен Диан Червенкондев. Основната полза е, че през газопровода ще преминават над 63 милиарда кубика газ годишно и за всеки от тях България ще получава пари. Другото важно предимство е, че ще има доставка на природен газ от руската страна без посредници.

Червенкондев подчерта, че при воденето на преговори управлението на ГЕРБ се е ръководило единствено от идеята за опазване на националните интереси.

„Казахме „не” на проекта „Бургас – Александруполис”, защото щяхме да загубим 15% от БВП – туризма. Казахме „не” на „Белене”, защото е проект, който е започнал по недобър начин, и по начин, който предполага или на финансова неграмотност, или някаква сериозна финансова зависимост за изгода при сбъдването на този проект”, каза Червенкондев. Той определи като невероятен успех в енергийните преговори безпрецедентното и незапомнено намаление с 20-22 процента на цената на газа. Според депутата българските домакинства реално ще пестят над 300 милиона долара годишно разлика в цената. Червенкондев заяви още, че анексирането на договора от предишното управление, с подписа на Румен Овчаров, води до 2 5 милиарда долара загуби за България от новите условия.

Временната комисия за проверка на проекта „Белене” е открила груби нарушения на Закона за обществените поръчки. Диан Червенкондев като председател на комисията информира, че основният проблем в направените договорености е неизвестността за цената на централата. „Българският народ трябва да знае кой как е ангажирал данъкоплатеца и енергетиката с добри намерения, но в унисон с частни интереси. В комисията разглеждаме икономическата логика и законосъобразността на документите. Договорена е цена за близо 4 милиарда евро, но ще има оскъпяване, което до днешна дата не е уговорено колко ще бъде. Второто нарушения е сключване на договора за тази цена и после - без процедура пак сключване на споразумение-допълнение, което възлага на компанията строително монтажни работи за разчистването на площадката, което не е обект на първоначалното търгуване, за 109 милиона евро. Това не е направено по ЗОП и е възложена сума за неизвестно каква работа нито по количества, нито по единични цени. По наши оценки работата би могла да бъде свършена за не повече от 50 милиона лева”, каза Червенкондев. Той допълни още, че е налице продажба на старото оборудване за сумата от 205 милиона евро без да му бъде направена оценка. „В момента този блок и това оборудване от 2-3 години работи съвсем нормално в Калининската АЕЦ. Просто е пренесен и започнал да работи. Не само е решено, че оборудването струва 205 милиона, но и са подписали клаузи, в които казват, че всички разходи по това оборудване – такси в Русия и България, за транспортиране, оценка на техническо състояние и др., са част от тази цена. Тоест ние поемаме всичко на руската страна. В България към настоящия момент са дошли 77 милиона. Затова казвам, че оборудването не е продадено, а подарено. Овчаров и Димитров са знаели за това, което показва, че има политическо вмешателство и кой да носи политическа отговорност”, каза Червенкондев.

Той говори и за приетия на първо четене Бюджет 2013 като заяви : „Бюджетът е надграждане на целите на нашата финансова политика от началото на управлението на ГЕРБ. Ще бъде бюджет на осезателно повишаване на доходите”. Червенкондев подчерта, че България е върнала доверието в европейските си партньори чрез запазена финансова и фискална дисциплина, стабилност и усвояване на европейски средства. Чрез Бюджет 2013 са очертани приоритетите на правителството – увеличение на парите за пенсионерите, образование, здраевопазване, култура, публична инфраструктура и социалната сфера.

На пресконференцията присъства и народният представител от ПП ГЕРБ – Сливен Мариана Николова, която е депутат от близо месец, на мястото на Юлиана Колева. Николова има висше икономическо и висше юридическо образование, била е общински съветник и председател на ОС-Нова Загора. Член е на Парламентарната комисия по земеделие и гори.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев