Откриха изложбата „Икони от Сливенския край” в Москва

----
19.11.2012 / 18:27

Народният представител от ПП ГЕРБ -Сливен Десислава Танева присъства на откриването на изложбата „Икони от Сливенския край“ в сградата на Патриаршеския храм „Христос Спасител“ в Москва. На вълнуващото събитие присъстваха още областният управител на Сливен Марин Кавръков и кметът на общината Кольо Милев.

Изложбата бе открита от министъра на културата Вежди Рашидов. Български икони се показват в храма за първи път. На живо прозвучаха песнопения на хора „Йоан Кукузел”. Отец Георгий от Патриаршеския храм „Христос Спасител” благодари на министър Рашидов и на България за възможността в църквата да бъдат показани безценни православни икони от нашата страна, съхранили свободата и духа на българския народ. Експозицията съдържа 93 произведения - икони, божигробски платна – йерусалимии, евангелие, плащеници, метален полиптих, напрестолен кръст и фотографии. Всички те са собственост на ХГ „Димитър Добрович“, Сливенска Митрополия, Храм „Св. София“ – Сливен и Храм Св. „Александър Невски“ – Бакаджика.

Десислава Танева е включена в делегацията, водена от министъра на културата Вежди Рашидов в Москва по повод Дните на българската духовна култура в Русия, от които е част и сливенската изложба. В Дните участват около 80 български представители. Богатата програма включва концерти, изложби, театър, литературни дискусии и кино прояви. Днес българската делегация присъства на откриване на изложбата „Руската следа в българските марки” – колекция на български и руски филателисти. Вечерта е официалното откриване на седмицата на съвременното българско кино в кинотеатър „Ролан”.

снимка : МК
 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев