България спечели 1 място в категорията за най-устойчив проект на първия Конгрес за млади фермери.

---
06.12.2012 / 15:47

Младите фермери на България доказаха още веднъж, че бъдещето на ОСП е в техните ръце.

На 6 декември в Европейският парламент в Брюксел се проведе първият Европейски конгрес на младите фермери, организиран от Групата на ЕНП в ЕП. На конгреса бяха представени кандидатурите на Чехия, Германия, Франция, Холандия, Италия, Испания, Гърция, Латвия, Люксембург, Австрия, Полша, Португалия, Словения, Ирландия, Литва и България.

 

Приветствени слова направиха председателят на Групата на ЕНП Жозеф Дол, координаторът на ЕНП в Комисията по земеделие и развитие на селските райони Алберт Дес и домакините на събитието Естер Херанц Гарсия и Нуно Мело.

 

Българският евродепутат Мария Габриел, член на Комисията по земеделие в ЕП бе посланикът на младите фермери от България. Тя представи кандидатурите от страната за наградата за най-добър иновативен млад земеделски стопанин.

 

Мария Габриел акцентира на това, че от българските кандидатури си проличава как членството в ЕС е допринесло изключително много за модернизацията и иновацията на земеделските стопанства.

 

"Земеделието и животновъдството са част от живота им още от тяхното детство. Интересите им са били винаги свързани с развитие в тази област, но те започват да гледат на земеделието като бизнес едва след приемането на България в ЕС, благодарение на мерките, заложени в ОСП и Съюза. "Мечтите се превърнаха в идеи, а идеите в реалистични сериозни проекти през 2007 г.", пише един от нашите кандидати.

 

Като посланик на българските млади фермери, тя обърна внимание на регионите, които фермерите представляват, подчертавайки един от сериозните проблеми - младите земеделци са принудени да напускат селските райони заради липсата на услуги и перспективи за развитие.

 

"В кандидатурите на България ясно си проличава, че фермерите са иновативни за регионите, в които живеят. Те успяват да се преборят със спецификите на своите райони и да превърнат фермите си в модели на развитие", изтъкна Мария Габриел. Тя посочи и друга основна характеристика на българските кандидатури - екологичната им насоченост. "Вие, младите, сте бъдещето на европейското земеделие, нашето бъдеще", заключи тя.

 

България се нареди сред лауреатите с проекта на Ирина Христова от Габрово в категорията за най-устойчив проект. Нейната проектна разработка в областта на птицепроизводството впечатли журито и така младите фермери от България достойно защитиха мястото на страната в Европа и Общата селскостопанска политика.

 

Всички български проекти се характеризираха с новаторски дух, силна мотивация и конкретни предложения за реализиране на идеите.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев