Десислава Танева: Ще подкрепим влизането на Българска хранителна банка в Сливен

Десислава Танева
06.12.2012 / 16:49

Народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен и председател на Парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева присъства на дискусия „Пътят на храната”- стимули и среда за намиране на решения срещу разхищаването на храна, организирана от в. "Труд".

Десислава Танева заяви категорична подкрепа за функционирането на Българска Хранителна банка в България и увери, че се организира представянето на банката в Сливен и поставяне на начало на нейната дейност в града. Вече е отправена покана към изпълнителния директор на Българската хранителна банка Мая Калчева да посети Сливен. Десислава Танева има готовност да предостави информация за всички работещи социални и граждански организации, както и оператори в хранителната индустрия в Сливен. До пролетта догодина в Закона за храните ще бъде разписано изрично понятието "хранително банкиране", а също и изрично ще се посочва, че конфискуваната храна от Агенцията по храните ще се дарява на хранителната банка, ако е годна за консумация.

Според народния представител е нужно законодателно институционализиране на Българската хранителна банка и това ще стане с подготвените промени, подготвени в Закона за храните. Трябва да се търси консенсусен вариант Министерството на финансите да освободи хранителните дарения от ДДС. Механизмите, които ще се намерят, трябва да дават гаранции за защита от злоупотреби. Всяка година у нас се изхвърлят 400 000 т храни, а в същото време по данни на НСИ под прага на бедността живеят 1,5 млн. българи.

Изпълнителният директор на Българската хранителна банка Мая Калчева обяви, че само за 1 месец организацията е раздала 10 тона дарени храни. В последните дни на нуждаещи се българи са раздадени 3,5 тона риба чрез Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Тя посочи, че от стартирането на хранителната банка у нас през юни т.г. досега е разпределила сред бедните 110 000 т дарени храни. Ежеседмично храна от нея получават около 3000 човека. Банката работи основно с 9 големи дарители, най-големият сред които е Агенцията за безопасност на храните.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев