ЕНП възмутена и шокирана от думите на Станишев

---
07.12.2012 / 09:42

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се срещна с генералния секретар на Европейската народна партия (ЕНП) Антонио Лопез в Брюксел. Антонио Лопез изрази възмущението си от думите на Сергей Станишев, който заяви преди дни, че "този, който, когато загуби доверието на хората, не иска да си тръгне с мир, по демократичен начин, ще си тръгне по друг начин".

Според генералния секретар на ЕНП изказването противоречи на основните европейски политически принципи, предвиждащи демократичен избор на управление и политически плурализъм, и е абсолютно недопустимо за председателя на втората по големина партия в Европа.

Лопез припомни, че правителството на Бойко Борисов е избрано с изключително голямо доверие от българските граждани и с работата си е спечелило доверието и от страна на всички европейски институции.

Лопез и Цветанов са обсъдили новата финансова рамка на Европейския съюз и са координирали позицията на правителството на управляващите в България, в контекста на общата позиция на ЕНП.

Изказването на Сергей Станишев провокира и други коментари сред европейските депутати.

В Европейската народна партия сме обезпокоени от последните антидемократични призиви на президента на ПЕС. Смятаме, че те нарушават принципите на диалог и компромис между партиите в Европейския парламент.

Това заяви Жозеф Дол, член на ЕП и председател на групата на ЕНП на Европейския парламент, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ. Само гражданите могат да съдят за начина, по който се управлява страната, обяви той. Негативният и враждебен тон вредят на политическия климат. Такива изявления се надяваме да не се превърнат в начин за общуване както в България, така и в Европейският съюз.

Те рушат общественото доверие в целостта на демократичния процес. Ние в ЕНП имаме други принципи и ценности. Убедени сме, че популизмът и лицемерието са недопустими на полето на европейската демокрация, коментира Дол.

Подобно поведение е тревожно, защото накърнява усилията, които Европа полага за преодоляване на предизвикателствата. То би могло да се превърне в лош сигнал към европейските граждани. Вярваме, че политическото ръководство на ПЕС не насърчава подобна недемократична идеология, заяви още той.

Дол посочи като най-важното, че гражданите са единствените, които могат да съдят за начина на управление в една държава. Тяхно е правото да дават и отнемат, тяхно е правото да решават кой да управлява и кой да е в опозиция. И те го правят по най-демократичния начин - чрез избори.

Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Вилфрид Мартенс също реагира на изявлението на Сергей Станишев.

"Наистина съм шокиран, че председателят на втората най-голяма политическа партия в Европа е могъл да направи подобно недемократично изказване по време на пресконференция. През 2009 г. правителството на премиера Борисов получи четиригодишен управленски мандат в рамките на честни и демократични избори след многобройните национални и европейски провали на социалистическото правителство, оглавявано от Станишев. Оттогава насам Бойко Борисов запази макро-икономическата стабилност на страната, проведе ефективни реформи и използва разумно европейските фондове за България. Премиерът Бойко Борисов има парламентарно мнозинство, и, както всяко демократично избрано правителство, в края на четиригодишния си мандат отново ще поиска доверието на гражданите", заяви председателят на ЕНП.

"Затова смятам изказването на Сергей Станишев за неприемливо и противоречащо на утвърдените европейски стандарти за демократичност.

Очаквам от лидера на социалистическото политическо семейство да поправи своята грешка, като незабавно оттегли думите си", допълни председателят Мартенс.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев