ГЕРБ-Сливен иска намаление на местните данъци и такси

13.12.2012 / 17:51

Групата общински съветници от ПП ГЕРБ-Сливен проведе заседание, на което потвърди позицията си, че няма да подкрепи предложените от общинската администрация изменения в Бюджет 2012 г., включени в дневния ред на сесията на Общинския съвет на 14 декември. За пореден път те разкритикуваха предвиденото прехвърляне на средства от едни дейности в други и високите разходи за поддръжка в дейност „общинска администрация” в размер на близо половин милион лева. Общинските съветници от ГЕРБ смятат, че в условията на финансова криза не могат да одобрят сумите за разходи по граждански договори, външни услуги, командировки, дейности по вътрешна сигурност и др.

ГЕРБ няма да подкрепи предложението за увеличение на План–сметката за 2012 г. с над един милион лева на разходите за поддържане на чистотата. Съветниците коментираха, че е необяснимо защо не се провежда обществена поръчка за избор на фирма за сметосъбиране, извозване и депониране на отпадъците. Според ГЕРБ, ако се проведе добра процедура, с нужната документация, сумата по временния договор ще падне драстично.

ГЕРБ ще подкрепи план-сметката за 2013 г., ако бъде прието предложението размерът да е под 6 милиона лева, а не както предлага общинската администрация - 6 милиона 641 хиляди 053 лв.

 

Съветниците от ГЕРБ изразиха позиция и по отношение работата по подготовката и приемането на бюджета за следващата година. Те се обявиха за създаването на един добре балансиран и обмислен бюджет и заявяват, че няма да участват в приемането на бюджет, в изготвянето на който не са участвали. Групата на ГЕРБ настоява да бъде включена в консултации и дебати за всяко перо от най-важния финансов документ на общината, за да продължи своята работа по поетите ангажименти към гражданите за защита на обществения интерес.

ГЕРБ иска намаление на таксата за битови отпадъци на нежилищни сгради от 1,4 на 0,9 промила. Групата предлага още намаляване на таксите за издаване на строителни разрешения, което ще осигури по-добър бизнес-климат в общината. Предлага се още за нови инвеститори, които построят сграда с над 300 000 лева данъчна основа и разкрият 20 работни места, да бъдат освободени от заплащане на такса битови отпадъци. Групата очаква подкрепа за тези предложения, както тя ще подкрепи предложение на друга политическа партия за освобождаване от местни данъци нови инвеститори за срок от пет години, ако отговарят на определени условия.

По предложението за обявяване на конкурс за избор на управител на „Пътнически превози” ЕООД-Сливен, Групата на ГЕРБ подкрепя предложението в частта му за обявяване на конкурс за възлагане управлението на дружеството, но е против избора на контрольор на дружеството. Съветниците смятат, че в условия на криза и икономии, общинския бюджет не трябва да се натоварва с възнаграждение за контрольор, което е в размер на две минимални работни заплати. ГЕРБ ще подкрепи предложенията за намаляване на началната тръжна цена с 40% за продажба на земеделски земи от общинския поземлен фонд и на недвижими имоти – частна общинска собственост.

Групата на ГЕРБ заявява за пореден път своята принципна позиция за подкрепа на всички разумни предложения, касаещи участие в проекти за европейско финансиране, което е в полза на гражданите и цялата община.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев