По предложение на ГЕРБ-Сливен се намаляват такси и се приеха преференции за бизнеса

---
14.12.2012 / 15:56

Общинският съвет в Сливен гласува предложението на Групата на ГЕРБ за намаление на таксата за битови отпадъци на нежилищни сгради от 1,4 на 1,2 промила, както и намаляване на таксите за издаване на строителни разрешения. Съгласно това предложение, нови инвеститори, които направят инвестиция със стопанско предназначение с над 300 000 лева данъчна основа и разкрият 20 и повече работни места, ще бъдат освободени от заплащане на такса битови отпадъци.

Вносителят на предложението за намаляване на размера на местните данъци Мариета Петкова от БСП оттегли предложението си, като заяви, че „бизнесът може и да почака”. Това предизвика бурна реакция от страна на общинските съветници от ГЕРБ, които са за подобряване на бизнес-климата в общината, за осигуряване на подходяща среда за инвеститорите и намаляване на данъчните тежести върху тях. Председателят на групата на ГЕРБ Димитър Митев се позова на Правилника за организацията и дейността на ОС, според който вносител на проекта може да го оттегли до започване на гласуването вън водещата комисия, а след това - само с нейно решение или на ОС. Така предложението остана и бе гласувано, но с изменения, направени от Мариета Петкова. След гласуването обаче стана ясно, че в точката тя не е включила намаляване на данъка върху недвижими имоти на граждани и физически лица, което предизвика искане за извънредно заседание. „БСП се опита чрез елементарни процедурни хватки да осуети облекчаването на данъчното бреме на гражданите. Подкрепяме предложението за извънредна сесия и който е „за” намаляване на данъка, да гласува”, каза от трибуната председателят на Групата общински съветници от ГЕРБ Димитър Митев. На извънредното заседание бе прието намаляване на годишния размер на данъка върху недвижимите имоти на граждани и фирми на 1,3 на хиляда върху данъчната оценка. В момента за гражданите е 1,6 промила, а за фирми - 1,9 на хиляда. Това намаляване на данъка върху недвижимите имоти бе подкрепено от всички съветници на ГЕРБ.

 

Групата на ГЕРБ гласува против предложените от общинската администрация изменения в Бюджет 2012 г., които включват прехвърляне на средства от едни дейности в други и високи разходи за поддръжка в дейност „общинска администрация” в размер на близо половин милион лева. Групата на ГЕРБ не прие и внесеното за втори път предложение на кмета за увеличение на План–сметката за 2012 г. с над един милион лева на разходите за поддържане на чистотата. ГЕРБ подкрепи план-сметката за 2013 г., след като бе прието предложението на общинския съветник Васил Йовчев размерът на разходите за поддържане на чистотата вместо 6 641 000 лв. да стане 5 548 800 лв. „В условията на криза, усилията ни трябва да са насочени към намаляване на разходите, да отговаряме на очакванията на гражданите и как да постигнем по-качествено обслужване на населението. План-сметката не трябва да бъде увеличавана и ако не може да се намали, то поне да се запази. Не мога да си обясня как през 2012 година план-сметката от 5 100 000 лв., през 2013 г. ще стане 6 641 000 лв.”, каза Йовчев.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев