Искра Фидосова: БСП и ДПС да се извинят на ГЕРБ

Искра Фидосова
15.12.2012 / 11:58

БСП и ДПС да се извинят на ГЕРБ зарази обвинението в опит да манипулира изборите. За това настояха Красимир Велчев и Искра Фидисова на брифинг в парламента по повод проваленото пленарно заседание по обсъждане на промените в Изборния кодекс. „Целият този цирк, който наблюдават всички български граждани, е заради това, че БСП и ДПС заедно искат връщане на старите правила, до преди приемане на изборния закон. Два дни в зала ние отхвърляме техните предложения, ние нямаме предложения. През последните три дни сме свидетели на изключителен фарс, манипулация на българските граждани от Коалиция за България и ДПС по отношение на дебатите по приемане на второ четене на промените в Изборния кодекс. За да няма никакви недоразумения, заявяваме, че тези промени, които гледаме през последните два дни, както и 90% до края на доклада за второ четене на законопроекта, са предложения на ДПС, Коалиция за България и една малка част на Синята коалиция”, уточни Фидосова.

По думите й една малка част от промените са предложени от ПП ГЕРБ. „Нашите предложения са тези, които сме заявили на проведената дискусия при президента Росен Плевнелиев преди около 7 месеца в президентството. Заявихме, че няма да правим допълнителни предложения”, посочи Фидосова. Тя се обърна към лидера на БСП с въпроса: „Г-н Станишев, кои са тези решения, които ГЕРБ прокарва в Изборния кодекс? Нито едно от тези, за които спорим два дни, включително и това дали в неделя или в събота да се провеждат избори, са на ГЕРБ. Това са текстове, които вече сме приели, които са получили своята оценка миналата година в юлския доклад. Изборният кодекс е изпълнил 11 от 15 препоръки на ГРЕКО. Останалите 4 препоръки са по отношение на Сметната палата. Една от препоръките, която не сме изпълнили и сме обяснявали многократно на всички срещи, е по отношение на публичните държавни медии – БНТ и БНР и задължението всички изяви на всички партии в предизборната кампания да се излъчват безплатно. Обяснявали сме, че това е неприложимо в нашите условия, защото има огромен брой партии и коалиции, които се регистрират на парламентарни и на местни избори”, обясни Искра Фидосова. Тя припомни, че промените в Изборния кодекс са разглеждани три месеца в правната комисия на Народното събрание, където Христо Бисеров е присъствал само на едно заседание за 5 минути, а парламентарната група на ДПС е била представена от Четин Казак и Митхат Метин. „Има пълно съгласие по текстовете за публичността – он-лайн излъчване на заседанията на ЦИК на РИК, публикуване на стенограми, на протоколи, ограничаване на застъпници, ограничаване на пълномощници на партии”, уточни председателят на Комисията по правни въпроси в парламента.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев поясни относно исканията на опозицията да се водят дебати на най-високо политическо ниво, че най-голямото политическо ниво в Република България е парламентът и председателският съвет. „Искам да кажа на опозицията, че най-голямото политическо ниво е парламентът и председателският съвет. Той заседава всяка сряда сутрин. Не е тайна за никой, че на шега го наричаме „заместник-председателски съвет”, защото за три години и половина никой от председателите на партии или парламентарни групи не пожелаха да дойдат на заседанието”, каза още Велчев. По думите му ако Доган не дойде при планината, да не чака планината да отиде при него. Планината не е Витоша и Бояна, а парламентът”, подчерта той.

„Имаме изборен кодекс, продължаваме да си организираме изборите по него. Ако има желание за конструктивен диалог, ние сме готови да седнем и да разговаряме, но ултиматуми и обиди, че ГЕРБ ще фалшифицира, манипулира изборните правила, няма да търпим повече. Нито едно предложение на ГЕРБ не е за фалшифициране и манипулиране на изборните правила. От групата на ГЕРБ в този цирк и фарс повече няма да участваме”, подчерта Фидосова. Според нея от опозицията искат да окупират ръководствата в изборните комисии като се запише, че опозицията в лицето на БСП и ДПС ще имат зам.-председатели и секретари. „Аз не знам как да го запиша това нещо – кой е опозиция в този и следващия парламент. Те не приемат освен БСП и ДПС за опозиция”, категорична бе тя.

„Ясна е целта на тези две партии – когато дойдат изборите и се формират комисиите, те да вадят стенограмите от заседанията, да ги размахват на консултациите при кметовете и областните представители и да казват – вижте кой е опозиция, БСП и ДПС трябва да имат мнозинство в ръководството на комисиите. Е, не може да стане”, заяви Фидосова.

„ГЕРБ не узурпира ръководни места в изборните комисии. Направете справка на страницата на ЦИК за референдума – от 31 РИК в колко ГЕРБ има зам.-председател и секретар. В нито една. Моля изчислете броя на ДПС и на БСП на зам.-председателските и секретарските места отговарят ли на парламентарното им представяне като квота. Не. Имат много повече. Какво повече искат и защо е този цирк и фарс”, каза още председателят на правната комисия.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев