Нова Загора чества Освобождението си от турско робство

Николай Грозев и Галя Захариева
14.01.2013 / 19:22

Народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен Десислава Танева изпрати поздравителен адрес до жителите на Нова Загора по повод 135-та годишнина от Освобождението на града от турско робство.

„Поколенията трябва да знаят и да предават напред спомена за силата на новозагорския дух и непримиримост към подтисничеството и неправдите. Вие сте достойни наследници и продължавате да вървите по пътя на развитието и добруването. Продължавайте със същия стремеж към съхраняване на традициите, преплетени с промените на нашето време. Нова Загора заема място достойно в европейското семейство и може да бъде пример за много градове от страната”, пише в писмото.

Днес новозагорци почетоха паметта на руските воини, отдали живота си за свободата на родния им град. На 14 януари 1878 г. войските на Първи Улански Санктпетербургски полк, ръководени от полковник Василий Захариевич Балк освобождават опожарена и почти безлюдна Нова Загора. Кметът на общината Николай Грозев, заместник-кметът Галя Захариева и други служители от Общинска администрация положиха цветя и венци пред паметните плочи на загиналите като почетоха паметта им с минута мълчание.

Пред святото дело на освободителите се преклониха и общински съветници, както и множество граждани. Цветя бяха поднесени и на паметната плоча на къщата на Иван Атанасов, в която отсяда генерал Гурко преди решителния щурм на неговите войски. Празникът продължи с тържествено събрание-концерт, организирано от Община Нова Загора, РК „Традиция” и НЧ „Напредък – 2001.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев