Скок на тока, ако стартира строителството на АЕЦ „Белене”

---
15.01.2013 / 11:13

„Ако на референдума се получи утвърдителен отговор на зададения въпрос, ние ще се съобразим с това и ще стартираме процедурата за строителство, но хората трябва да знаят какво ще последва - скок на цените на тока, нови дългове за държавата”, каза в студиото на БНТ народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен и председател на анкетната комисия за изясняване на всички факти и обстоятелство по проекта АЕЦ „Белене”-Диан Червенкондев.

“Спекулативно е твърдението на опозицията, че скоро ще се спре производството на ТЕЦ-овете и ще се налага внасяне на ток. Ние развиваме нови енергийни мощности в ТЕЦ “Марица - Изток”, ще се модернизира ТЕЦ “Варна”, ще развиваме и ядрената енергетика в Козлодуй, но на площадка, където има инфраструктура. Така ще имаме много по-приемлива цена на реактора и на произвежданото електричество”, завърши депутатът от ГЕРБ. Днес ще се проведе поредно заседание на парламентарната комисия за проверка на проекта "Белене". Очаква се да бъде представен междинен доклад, който ще покаже цялата истина за проекта, каза председателят на комисията Диан Червенкондев.

След края на първото заседание за тази година, което се проведе миналата седмица, той обяви, че АЕЦ "Белене" няма да струва 4 милиарда евро, както твърдят от левицата, а цената ще е два пъти и половина повече. На заседанието опозицията отказа да присъства и не влезе в залата.

Вчера Червенковдев обяви, че само за разчистването на площадката за втората атомна са похарчени 109 милиона евро. Старото оборудване било продадено без търг за 205 милиона евро, като в сумата са включени и такси за транспортирането му до Русия.

Парламентарната комисия, която беше създадена на 3 октомври миналата година, трябваше да заседава само два месеца. По-късно обаче беше решено работата й да продължи до 25 януари. Периодът, който трябва да разследва, е от 2002 до края на март 2012 г.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев