Комисията „Белене” прие междинен доклад, който ще представи в парламента

---
16.01.2013 / 12:00

Парламентарната анкетна комисия за АЕЦ „Белене" прие междинен доклад за установените факти и обстоятелства, който ще бъде внесен в парламента. „За" приемането на доклада гласуваха 8 депутати, 3-ма гласуваха „против", а „въздържали" се нямаше, съобщава News.bg.

Председателят на комисията – народният представител от ПП ГЕРБ - Сливен Диан Червенкондев коментира пред журналисти, че отпорът на опозицията вероятно се дължи на това, че в междинния доклад има конкретни цифри, факти, обстоятелства, доказани с документи в комисията, които се разглеждат от депутатите и които не са удобни за опозицията. По думите на Червенкондев опозицията би трябвало да се извини на всички, които досега са били заблуждавани с твърденията им. Той конкретизира, че има предвид твърденията за наличие на окончателен договор, твърденията за цена на централата от 4 милиарда евро и твърденията за цена на електроенергията от 5 стотинки при наличие на тази централа.

„Доказа се категорично в нашата работа, че това не е така", заяви Червенкондев. Той изтъкна още, че прогнозите за цена на HCBS много се доближават до прогнозите на стратегическия инвеститор по проекта, германският консорциум RWE - над 10 милиарда евро. "10.3 - 10.5 милиарда евро цена на АЕЦ „Белене", уточни Червенкондев. Документите по проекта обхващат времето от 2002 г. до края на март 2012 г., когато България се отказа да строи централата.Докладът преразказва случилото се по време на заседанията на комисията, които се предават пряко по БНТ и БНР. В него се напомнят заключенията на Агенцията за държавна финансова инспекция, която беше установила нарушения при обществените поръчки за централата. Резюмирани са и обясненията на шефовете в НЕК Любомир Велков и Мадрик Папазян по това време. Шефката на Агенцията за държавна финансова инспекция Теменужка Петкова заяви, че докладът за обществената поръчка за АЕЦ „Белене" и проверката е възложена от прокуратурата. „Не сме се самосезирали ние", добави Петкова. Тя съобщи, че има официална информация от прокуратурата, че по този доклад е образувано досъдебно производство. Петкова категорично заяви, че всички твърдения и констатации на агенцията се базират на закона, на документи, на факти. „Опонентите не можаха да оборят нашите констатации. Няма манипулиране. Няма подмяна на истината", заяви още Петкова.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев