Бойко Борисов: БСП продължават да лъжат за цената на АЕЦ Белене. Още през 2008 година РВЕ казва, че тя е 22 - 23 милиарда лева!

Бойко Борисов
22.01.2013 / 09:35

БСП продължават да тиражират невероятни лъжи за цената на проекта за АЕЦ "Белене". Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов. По думите на премиера германската компания РВЕ, която се оттегли от проекта, е написала писмо до Националната електрическа компания /НЕК/ през 2008 година, в което се казва, че НЕК не е дала отговор как ще финансира своята част от проекта, който е на стойност от 5 милиарда евро.

„За какви 3,5 милиарда говори Станишев, за какви пет лева говори и лъже народа? РВЕ му пише писмо, че неговата част е 5 милиарда евро и още 5 на РВЕ – 10 милиарда евро. И 100 - 200 милиона, което знаят още през 2008 г. Сериозната компания от Германия пита Станишев откъде ще вземат парите”, обясни Борисов. Според него българите трябва да знаят истината от това писмо, дума по дума, защото, ако някой се подлъже да каже „да” за този проект, трябва да каже откъде ще дойдат 10 милиарда евро за него. „Затова няма друг инвеститор, защото най-малко е 10 милиарда евро. Плюс един милиард за електропреносна система, още един милиард за ядрени хранилища и инфраструктура, и цената става близо 12 милиарда евро. Това са 22 - 23 милиарда лева и нагоре от българския бюджет. Ние сега събираме 700 милиона лева, а да вдигнем пенсиите от април, и ги събираме лев по лев, за да отидат при хората. Как си представят от БСП отнякъде да дойдат 22 милиарда лева?”, попита Бойко Борисов.

 

Премиерът посочи още, че през 2008 година Националната електрическа компания пише, че декларираният отказ от страна на германската компания РВЕ да участва в плащанията към „Атомстройекспорт” преди финансово приключване на проекта, ни поставя в ситуация, при която за плащания по допълнение номер 5, не са осигурени достатъчно средства. "Вместо това, те взимат 250 милиона евро за нещо, което знаят, че няма да стане, да го изпукат и да го изхарчат, и през май месец всички български данъкоплатци имаме да плащаме още 400 милиона лева по тези споразумения. Миналата година платихме сто милиона лева, а сега имаме още 400 милиона лева изискуеми през май", каза Борисов. Той обясни, че според договора инженерингови дейности и поръчване на оборудване следва да бъдат покривани единствено от НЕК, който обаче е бил в невъзможност самостоятелно да ги обезпечи. „За какви акционери ни говори Станишев и какво лъже, че щял да строи? Защо всъщност Станишев не е подписал договора и това е крито в кашоните до ден-днешен? Възложил съм проверка и ще ги открием всичките”, категоричен бе Бойко Борисов.

 

Министър – председателят изрази учудване докъде може да стигне една наглост. „Как може на бялото да се каже черно? Как може така откровено да се лъже, и в същото време да се разчита, че този договор за конфиденциалност, който имаме подписан навремето, един ден няма да излезе наяве. Министър Делян Добрев сега намира този документ в кашоните. Дори да понесем някаква отговорност, особено когато се готви референдум, когато близо 14 милиона лева държавата ще похарчи за нещо, което БСП категорично са знаели, а в момента лъжат, съм казал на министъра да отиде в парламента, за да прочете всичко това. Станишев лъже хората, че ние сме изгонили РВЕ. По безспорен начин в докладите на РВЕ е описано защо си тръгват още 2008 г. Те категорично казват в тези доклади, че РВЕ не приема условията по подписаното допълнение номер 5. След това НЕК, получавайки ги, пише до Петър Димитров, където казват ясно и точно. Големият немски акционер, за който БСП говорят, не приема да се подпише споразумение номер 5 и други съществени за тях условия, като конкретизиране на детайли по ОВОС, организация на проекта и най-вече необходимите за осигуряване от българска страна обезпечения”, заяви премиерът. Според Бойко Борисов Станишев, Петър Димитров и компания са извършили гигантска манипулация и лъжа към всички български граждани, като са прикривали съзнателно тези факти.

Снимка: economymagazine.bg
 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев