Представиха дейността на Българската хранителна банка в Сливен

Десислава Танева, Мая Калчева и Марин Кавръков
21.01.2013 / 18:11

По покана на народния представител от ПП ГЕРБ Десислава Танева изпълнителният директор на Българската хранителна банка Мая Калчева представи в Сливен дейността на организацията. В срещата, която се състоя в областна администрация, участваха представители на бизнеса, неправителствени организации и институции. Представянето беше във връзка с идеята на Десислава Танева Българска хранителна банка да започне работа и в Сливен.

„С промяна в Закона за храните, който предстои да разгледаме идния месец, ще институционализираме Българска хранителна банка, тъй като е регистрирана като фондация. Целта ни е днес да разберем какъв е интереса на бизнеса и неправителствения сектор към дейността на тази организация и ако намерите общи допирни точки, Българска хранителна банка да започне да работи и в Сливен. Смятам, че това е кауза, за която си струва да се работи. Лично аз се ангажирам по повод законодателните необходимости за нейната дейност, да работя със съответните министерства”, каза Танева при откриването. На въпрос дали ще има облекчения за бизнеса при дарение, тя отговори, че

трябва по скоро да се работи в посока не за стимулиране на дарение, а за данъчни облекчения. Ще бъде направена справка с добрите практики в нормативната база от други държави и Танева се надява след промяната в Закона за храните да се получат съответните финансови облекчения.

Тя увери, че Сливен има готовност да предостави складова база, ако в областта на хранителната индустрия има фирми, склонни да даряват и Българската хранителна банка и неправителствените организации решат да работят заедно, като разпределят даренията и ги транспортират по най-бързия и безопасен начин до нуждаещите се граждани.

Мая Калчева приветства интереса на Сливен към дейността на организацията и поясни, че ролята на Българска хранителна банка е да бъде мост между неправителствения сектор и бизнеса за оползотворяването на храна, която не може да бъде реализирана на пазара, да стигне до нуждаещите се по най-бързия начин. „Прилагаме същите стандарти за безопасност на храните и проследимост, каквито вече съществуват в хранителната индустрия. Работим с Българската агенция за безопасност на храните и заедно сме разработили стандартите за работа на банката”, каза Калчева. Тя увери, че се търсят начини на работа за дългосрочност на инициативата и цитира статистически данни, според които всеки пети българин живее под прага на бедността.

Представители на бизнеса изразиха положително отношение към идеята и смятат, че сливенската хранителна индустрия има какво да предложи. Общинският съветник от ПП ГЕРБ-Сливен и председател на Ромската академия за култура и образование - Стела Костова, приветства инициативата и бе категорична, че в трудните времена трябва да се работи за хората, за които тези хранителни продукти са животоспасяващи. Областният управител Марин Кавръков смята, че Сливен трябва да се възползва от възможностите на Българската хранителна банка. Според него хранителните дарения трябва да стигнат и до тези жители на областта, които не могат да ползват никакви социални помощи. „200 000 са жителите на областта. От тях 50 000 са възрастни хора. Има много нуждаещи се. Защо да не го направим за нас – имаме достъпна пътна мрежа, а на 1000 души население ние имаме най-много мандри и колбасарници. Да си помогнем ние на себе си, да не чакаме някой друг да ни помага”, каза Кавръков.

Механизмът Хранителна банка съществува от 45 години. Идеята възниква по предложение на доброволец в социална кухня в САЩ, който вижда многодетна майка да рови с децата си в контейнерите зад местния супермаркет. Той установил, че много от храната, която не се продава в магазините, се изхвърля и се договорил с търговците тази храна да се дарява. В Европа идеята се пренася през 1982 г., а в България – през 2004-2006 чрез Червения кръст. В Началото на миналата година е регистрирана фондацията Българска хранителна банка, която има реална дейност от месец юни 2012 г. В нея работи екип от доброволци, а финансирането е чрез проекти и частно спонсорство. Стремежът е към разрастване на мрежата в страната и реализиране на програмите на Българската хранителна банка в цяла България.

Още снимки от новината

---
---
---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев