Диан Червенкондев към БСП: Ако имате политическо достойнство, трябва да излезете и да кажете – извинявайте, ние ви излъгахме

Диан Червенкондев
23.01.2013 / 16:06

Румен Овчаров продължава да лъже в почти всяка дума. Първо, документите, които бяха предоставени в комисията, са предоставени от НЕК БЕХ, МИЕТ, ДАНС. Там беше кореспонденцията с РВЕ. Овчаров, вие лично не само сте ги прочели, сте се запознали, а и сте ги получили в началото на ноември 2012 г. Това, че не сте се запознали с тях и лъжете всички, не ви прави чест. Това каза народният представител от ГЕРБ-Сливен Диан Червенкондев, цитиран от Агенция „Фокус” при разглеждането на Междинен доклад на Временната парламентарна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта АЕЦ „Белене” от 2002 г. до края на месец март 2012 г. и проект за решение за приемане на междинния доклад.

„В комисията ме обвинихте, че не получавате думата. Трудно взимам думата от вас, постоянно взимате думата, постоянно репликирате. Нищо не коментирахте по чистите цифри, факти и обстоятелства”, добави Червенкондев.

 

Той допълни, че основните разходи досега по проекта „Белене” са от държавния бюджет. По думите на депутата, в междинния доклад са участвали изключително добри специалисти от Агенцията за държавна финансова инспекция, които са си свършили работата перфектно. „На базата на техните анализи работата на комисията беше ползотворна. Защо такива инспекции не са правени през миналите години? в 2009 г. нямаше нито една инспекция. Върху проекта „Белене” е имало един широко отворен политически чадър, който не е допускал контрол върху законосъобразността на този проект. Там всичко се е работело не по документи, това се установи от множеството кашони, папки и документи, които получихме от държавните органи”, каза Червенкондев.

„Да видим кой лъже и какви са фактите и обстоятелствата относно цената на проекта, договорите за доставка и стратегически инвеститор. Проектът „Белене” е проект с „много добри намерения”, които се изразяват в ниска цена, заетост, грандиозни печалби. Като се замисля човек какво се е случвало в Тройната коалиция, се виждат много такива проекти с добри намерения – примерно проектът за водното огледало. Има цяла папка с проекти, започнати с „добри намерения”, а се получават съвсем различни резултати”, заяви Диан Червенкондев. По думите му с изграждането на „Белене” ще има финансова катастрофа.

„Вярвам на горчивата истина от HSBC и RWE. Цената за „Белене” е 10 352 964 000 евро според HSBC, горчивият край според RWE е над 10 милиарда евро, НЕК е трябвало да плати 5,4 милиарда евро”, каза депутатът.

„Станишев като един от инициаторите за референдума, казва следното: нито един лев не е платен за проекта „Белене” от държавния бюджет. Лъгани са всички 770 000 души в подписката за референдума. 300 милиона лева са дадени за поръчване на оборудване. Ако имате политическо достойнство, трябва да излезете и да кажете – извинявате, ние ви излъгахме”, заяви Диан Червенкондев.

„Ние продължаваме да плащаме и до момента по кредита към БНП Париба”, заяви Червенкондев. „109 млн. евро се дават за разчистване на площадка. Тези пари са дадени без търг и процедура. Никой не можа да каже каква е реалната цена на платените разходи”, заяви Червенкондев.

По отношение на рамково споразумение за продажбата на оборудването депутатът заяви, че оборудването е било на площадката. Няма лицензирана оценка за реалната стойност на това оборудване. Експерт казва, че в интерес на държавата е да се продаде за 295 млн. евро. То е продадено за 205 млн. евро без да има каквито и да било доказателства, че са водени преговори в интерес на държавата, каза депутатът. „Това, което изнасяме днес, е горчивата истина. Призоваваме на 27-ми да кажете „не” на националната катастрофа, „не” на проекта „Белене”, заяви Червенкондев.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев