Бойко Борисов: Цената на проекта АЕЦ Белене е 10-11 млрд. евро

---
25.01.2013 / 16:20

Цената от 6,3 млрд. евро, която се споменава в меморандума от 2010 година, подписан между руската и българската страна, е само за двата реактора на АЕЦ "Белене". Общата стойност на проекта обаче достига 10-11 млрд. евро и това са оценките и на британската банка консултант HSBC, и на германския енергиен гигант RWE, който възнамеряваше да участва в реализацията на проекта. Това заяви в предаването „Тази сутрин” на бТВ министър-председателят Бойко Борисов. Той даде за пример изграждането на телевизионно студио, където цената на камерите е една, а общата цена на студиото с оборудването е по-висока. Бойко Борисов категорично отрече твърденията на БСП, че проектът за АЕЦ "Белене" ще отвори нови 60 хиляди работни места. „Позицията на ПП ГЕРБ е "за" ядрената енергетика и изграждането на седми блок в Козлодуй, но категорично против проекта "Белене". Когато дойдохме в края на 2009 г. на власт, на нас ни беше казано, че имаме работещ проект АЕЦ „Белене”. По-късно, като отидохме там, видяхме, че има само един гьол и започнахме да се замисляме върху това, което е правено. Имах нагласата да строя, защото исках да спася парите на данъкоплатците - над милиард и 300 милиона, но това няма как да стане”, обясни премиерът.

 

Бойко Борисов припомни, че Сергей Станишев и Георги Първанов е трябвало да подпишат договор за строителството на атомната електроцентрала в Белене, но те не са го направили. „За радост на българите Станишев проявява характер и не подписва този договор, за което винаги съм му благодарил, защото държавата просто щеше да бъде фалирала. Но истината е, че за да отговори на кръговете в БСП, които искат този строеж, вземат решение на Министерски съвет да дадат много пари. Ако Станишев е искал да строи ядрена централа, докато беше премиер между 2006-а и 2007-а е щял да подпише. Целта на Станишев е да ни изкара, че всички сме маскари. Че тройната коалиция са лоши е безспорно, но че и ние сме лоши - това е неговата цел", подчерта председателят на ПП ГЕРБ. Борисов обясни oще, че в момента цените на зелената енергия са намалени и сега цената на тока от ВЕИ е по-ниска от тази от нова ядрена централа.

 

Министър – председателят отново осъди инцидентите по време на конференцията на ДПС в НДК и призова да бъдат оставени прокуратурата и разследващите органи да си свършат работата по случая. „Осъждаме акта по всякакъв начин. И нападението към Доган и след това отношението към задържания. Сега, да му свалят гащите, за да го пребъркат. Гледах внимателно кадрите къде го ритат точно и какво и как го поругават. На тяхно място бих си мълчал на тази тема и бих оставил прокуратурата да си свърши работата, заедно с разследващите органи да се направи необходимия следствен експеримент. Те повярваха на българските служби, когато по един странен начин се самоуби бившият секретар на Доган в сараите. Те май тогава вярваха на прокуратурата. И тогава вярваха, че в тефтерчето и в писмата и във всичко това, което Касим Дал впоследствие разказваше. Тогава вярваха, а сега нещо не вярват”, категоричен бе Бойко Борисов. Той изрази възмущението си от политическите оценки, които от БСП правят по темата и припомни, че точно по време на тяхното управленмие е бил убит бившия премиер на България Андрей Луканов, което е поставило едно тежко петно за държавата.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев