Стела Костова : Политиката на ГЕРБ в образованието е дългосрочна

Стела Костова
25.01.2013 / 15:40

В новият Закон за предучилищното и училищното образование в центъра се поставят потребностите на детето. Това заяви общинският съветник от ГЕРБ-Сливен и председател на Постоянната общинска комисия по образование Стела Костова. Според нея новият закон акцентира върху начина на работа с децата по отношение на това те да бъдат подготвени за живота и да получат всичко необходимо за бъдещия им професионален път. „Аз съм „за” задължителната предучилищна подготовка за 4-годишните деца, което е особено важно за малцинствените групи. Детето трябва от малко да свикне с адаптацията към другите. За останалите деца също е по-лесно да приемат връстниците си от друг етнически произход. Трудно е за едно дете, което не е ходило на детска градина, изведнъж да отиде на училище и тепърва да се интегрира и да наваксва всичко, което другите вече са постигнали. Смятам, че това е добре и за децата, и за родителите и за самите учители. Тези хора трябва да станат като всички останали и да се впишат в обществото. Колкото по-рано се започне, детето свиква с българските дечица, придобива навици за подготовка и може да се впише успешно в първи клас”, каза Костова. Тя допълни, че когато децата свикнат да общуват по-рано, съществуващото напрежение постепенно ще се тушира и ще изчезне през годините. „Затова е нужна такава дългосрочна политика, каквато политиката на ГЕРБ и Министерството на образованието. Мисля, че това е пътя, въпреки, че има съпротива. Към всичко, което не е познато, има съпротива и когато мисленето ти е закостеняло, не искаш да приемеш промените, но всичко около нас трябва да се развива”.

Стела Костова и други представители на Жени ГЕРБ от Сливен присъстваха на среща- дискусия в Стара Загора с над 70 жени от структурите в Ямбол, Хасково, Кърджали, Стара Загора и Сливен. Обсъжданите теми бяха свързани с образование, здравеопазване, екология и трудова заетост. Официални гости на мероприятието бяха зам.- министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова, зам.- министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, председателят на ЖГЕРБ, народен представител в 41-вото НС, член на Комисия по труда и социалната политика и член на Комисия по здравеопазването Геновева Алексиева, Народният представител в 41-вото НС, председател на комисията по здравеопазване Даниела Дариткова – Проданова, изпълнителният директор на Агенция по заетостта Камелия Лозанова. На срещата присъстваха и народният представител от старозагорски избирател район Нели Калнева, областният управител на град Стара Загора Недялко Недялков и общинският ръководител на ПП ГЕРБ в гр. Стара Загора Емил Христов. Дамите от ГЕРБ получиха поздравителен адрес от името на председателя на народното събрание Цецка Цачева и министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Стела Костова даде висока оценка на форума и изрази задоволство от положителното отношение на зам.-министър Милена Дамянова към ролята на детската градина върху възпитанието и обучението на децата. На срещата е поставян въпроса за грамотността на учениците, кариерното развитие на учителите и работата в интеркултурна среда за децата със специални образователни потребности. Обсъждани са и приоритетите в сферата на образованието през новия програмен период 2014 – 2020 г. Милена Дамянова е изказала благодарност към усилията на народния представител от ГЕРБ-Сливен Десислава Танева за разкриването на филиал в Сливен към Медицински университет Варна.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев