Бойко Борисов: С организирането на този референдум, Станишев завинаги зачеркна темата АЕЦ Белене

---
27.01.2013 / 23:59

Благодаря още веднъж на Станишев, че освен, че не подписа за "Белене", прояви характер, не се поддаде на кръговете, които искаха да строят, и с организирането на този референдум, завинаги зачеркна темата АЕЦ "Белене". Това заяви министър -председателят Бойко Борисов пред журналисти, веднага след като гласува на референдума. Председателят на ПП ГЕРБ обясни, че не е изненадан от слабата избирателна активност, защото това е било нещо предизвестено. „Това беше безсмислено упражнение по тази тема, а парите, които са бяха похарчени за организирането на референдума, можеше да отидат за нещо по-смислено”, категоричен бе Борисов. Според премиера много по-логичен е референдум например „за” или „против” тютюнопушенето, но при настоящия въпрос е нормална ниската избирателна активност. „Най-ниска е избирателната активност в големите градове, особено в тези от южна България, където хората виждат важните неща, които сме направили. Надявам се, че енергийната ефективност оттук нататък ще се използва разумно. Не случайно в Конституцията е казано, че дали да се строи ядрената централа или не, се произнася изпълнителната власт”, категоричен бе Бойко Борисов. По повод коментарите на БСП за саботаж на референдума, Борисов заяви, че на кривата ракета, космоса й пречи. „Пътищата са прекрасно почистени. Най-слабата избирателна активност е в най-добре почистените градове. Очакваше са да вали сняг, не да пече слънце, но денят беше слънчев и прекрасен”, добави министър – председателят.

Всички български граждани загубиха от първия демократичен референдум, защото бяха похарчени 20 милиона лева на данъкоплатците за референдум, за който всички знаехме, че обществената нагласа е с едно голямо „не”. Това заяви на пресконференция заместник – председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов. Според него самият факт, че от всички имащи право да гласуват български граждани, се възползваха и гласуваха само 20-21 процента, означава, че 79-80 процента казаха „не” и отказаха да станат част от политическия спектакъл, който правеха БСП с подписката, която събираха, и с политизирането на референдума. „80 % от българските граждани казаха "не", не отидоха да гласуват и не станаха част от спектакъла на БСП, които политизираха референдума. От резултатите на този референдум - 12 % от имащите право да гласуват, гласуваха "за", това е около 854 000 български граждани. На парламентарните избори 2009 г. 748 000 гласоподаватели гласуваха за Коалиция за България. Така БСП направи най-скъпата партийна социология, която реализира с този референдум. Българският данъкоплатец плати 20 милиона лева, за да видят БСП дали имат по-голяма подкрепа. Те искаха да направят генерална репетиция, за да видят дали ще имат подкрепа на следващите избори.”, подчерта Цветан Цветанов. Той беше категоричен, че референдумът не беше за и против Бойко Борисов, но партиите от опозицията са го политизирали умишлено, за да оправдаят загубата си.

Цветан Цветанов припомни, че референдумът беше проведен по правила, гласувани от Тройната коалиция - БСП, НДСВ, ДПС. „Този закон и тези условия, по които беше проведен днешният референдум, е приет май 2009 г. само месец преди парламентарните избори. 80 % от хората казаха едно „не” на тази политическа спекулация и спектакъл. Те са против начина и формата на провеждането на подобен референдум за такава тема”, добави Цветанов. Той припомни, че имаше подобен референдум с регионално значение в Бургаска област за проекта „Бургас-Александруполис”. „Тогава никой не се съобрази и не искаше да чуе местните хора, които проведоха този референдум. БСП не се съобрази с вота на Бургаския регион тогава и затова днес те отново искат да кажат, че ГЕРБ или Бойко Борисов по някакъв начин е възпрепятствал демократичните форми за провеждането на подобна форма на вот”, посочи Цветанов.

„Приключихме с една лъжа, която се лансира през последните няколко месеца от БСП – за осигуряване на работни места, за развитието на Северозападна България чрез АЕЦ Белене. Развитието на тези региони става с инфраструктурни проекти, с инвестициите, които правим”, подчерта Цветанов и добави, че регионът се развива чрез изграждането на моста Видин-Калафат и други големи инфраструктурни обекти, които се реализират от правителството на ПП ГЕРБ. Заместник председателят на ПП ГЕРБ посочи, че проектът „Водно огледало” в Кърджали е започнал с 8 милиона лева, завършил с 80 милиона лева, проектът „Цанков камък” е започнал с 430 милиона лева, а е завършил с един милиард крайна цена. „Имаше само политически послания, но нямаше реален резултат, който да даде отговор на това, което вълнуваше българските граждани. Днес БСП ще могат да си дадат отговор и на този проект, с който заблуждаваха българските граждани. АЕЦ „Белене” е стартирал с прогнозна цена 4 милиарда евро, а за да се реализира сега, за нужни 10,5 милиарда евро, което е 22-23 милиарда лева”, заяви Цветан Цветанов.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризмът Делян Добрев обясни, че седми блок на АЕЦ „Козлодуй” ще бъде 1000, а не 2000 мегавата, и той ще бъде със значително по-ниска цена, защото там има цялата налична инфраструктура. „В страната в момента имаме над 11 800 мегавата инсталирани мощности. Най-голямата консумация е 6300 мегавата. В момента половината от блоковете в басейна „Марица Изток” са изключени. Изнасяме повече от 1300 мегавата и няма повече търсене, за да изнасяме”, добави Добрев. Според него ако 20 милиарда лева бъдат изхарчили за енергийна ефективност, те ще се върнат за три години.

Според народния представител от ПП ГЕРБ Диан Червенкондев отговорното поведение е било, да се направи анализ дали да продължи проектът. „В тези 3 години поканихме английската банка HSBC, която да направи своите професионални прогнози. РВЕ си замина много преди да дойде на управление ГЕРБ. Заложник на проекта АЕЦ „Белене” е цялата ни енергетика. Това е непосилно за България. Тези пари досега са харчени то държавния бюджет, 300 милиона лева са платени от държавния бюджет. След три години казахме „не”. Не може след първата година, без да сме разгледали всички анализи, да кажем „не”. Това, което сме харчили, е било това, което е било договорено от Тройната коалиция”, подчерта Червенкондев. Народният представител от Парламентарната група на ГЕРБ Доброслав Димитров заяви, че българският гласоподавател е казал своята дума, а партията ще я приведе в действие. „Не е вярно, че ще има 60000 работни места, ако се строи АЕЦ „Белене”, категоричен бе той.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев