Десислава Танева: Референдумът не трябва да се политизира

---
29.01.2013 / 09:52

Народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен Десислава Танева определи проведения референдум като успех за демокрацията в България. За новините на Канал 6 тя заяви, че за съжаление първия демократичен референдум беше опорочен заради политизирането му от страна на инициаторите от БСП. „Това за тях се превърна в генерална репетиция за парламентарния вот и огромна част от техния електорат гласува „за” партията, а не „за” референдума. БСП направи национална тренировка за парламентарните избори с 20 милиона лева от държавния бюджет, а тези средства можеше да бъдат използвани за други полезни неща. Добре е, че поставихме началото с провеждането на референдум и то по време на управлението на ПП ГЕРБ”, каза Танева. Според нея въпросът на допитването е изисквал специализирани познания, а политическото говорене е направило темата още по-неясна за гражданите

Тя смята, че референдумите трябва да се провеждат по въпроси, които са разбираеми за хората и категорично този референдум не трябва да бъде последен. „Това е често използван инструмент за допитване на гражданството в други страни, но за да е успешен, трябва е наистина гражданско допитване и да не се политизира. Десислава Танева обясни, че е гласувала против, защото се е запознала предварително с документите и историята на проекта, които показват, че той е в ущърб на държавата.

„Продължаването на проекта „Белене” би означавало продължаване на консултантките договори, които са сключвани без съобразяване или със заобикаляне на Закона за обществените поръчки, за продължаване на договорите за разчистване на терен, за предпроектни проучвания, за които са изхарчени близо 400 милиона. Сливен отчете една от най-ниската избирателна активност. ГЕРБ като партия не участва в този референдум, защото дълбокото ми убеждение е, че референдумите са за това гражданите да дадат своя вот по обществено значим въпрос, а не партиите, изхождайки от политическите си позиции, да превърнат референдума в поредна тренировка на гърба на държавния бюджет. Има достатъчно избори, в които партиите да се състезават и да говорят политически”, допълни Танева. Според нея ниската избирателна активност се дължи на няколко причини, една от които е агресивната кампания на БСП.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев