Вицепремиерът Симеон Дянков обеща инвестиции за туризма в Сливен

---
29.01.2013 / 18:34

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков връчи официално българския паспорт на големия италианския инвеститор Едуардо Миролио. Бизнесменът получи българско гражданство на 10 януари тази година за особени заслуги към икономиката на страната. Едуардо Миролио и министър Дянков направиха обиколка на фабриката в Сливен. Те бяха придружавани от народния представител от ПП ГЕРБ-Десислава Танева, областния управител Марин Кавръков, кметът на Сливен Кольо Милев и журналисти.

Вицепремиерът заяви, че инвеститори като Едуардо Миролио са рядкост не само за България и Сливен, но и в Европа, предвид икономическата криза. „Примерът на г-н Миролио се надяваме да стане показателен за такъв тип предприемачи. Борбата на нашето правителство е България да се наложи в Европа и света като място, в което може да се прави бизнес, защото има най-ниските данъци и добра инфраструктура”, каза Дянков.

Той информира, че през последните две-три години има значителен интерес към България в два сектора. Единият е софтуерно производство, в което нашите специалисти могат да се конкурират в световен мащаб. През последните години в София са разкрити около 40 000 нови работни места от световни фирми в тази сфера. Вторият сектор е производство на автомобилни части. „Само през последната година има интерес от значителни фирми, като очакваме до края на тази година някои от тях да започнат производство на коли и превозни средства в България”, каза Дянков и допълни, че подробности се очакват от министъра на икономиката Делян Добрев. Вицепремиерът отбеляза още, че има нова вълна на инвеститори, които идват главно от САЩ , проявяващи интерес към големи инвестиции в България и намерения за получаване на българско гражданство. „Това са фирми, които са главно във финансовата индустрия”, допълни той.

Министър Дянков пристигна в Сливен след посещение в Казанлък, където участва в дискусия на тема „Долината на тракийските царе - нови възможности за културен туризъм". Журналисти припомниха, че според покойния археолог д-р Георги Китов Долината на тракийските царе включва и Сливен. По повод на това министър Дянков заяви, че вече е провеждал предварителен разговор с народния представител Десислава Танева по темата и до два месеца, съвместно с общината, ще се организира такава дискусия и в Сливен. „До тогава вече трябва да сме определили не просто един или два обекта, а група от осем до десет обекта, които съставляват маршрут. Идеята е веднъж като избереш дестинация – Сливен, да си там поне два дни. Тук имате богата възрожденска, средновековна, антична история и трябва по някакъв начин обектите да бъдат свързани като географски маршрут. Държавата е готова да инвестира и желанието на правителството е да се инвестира в цял маршрут. По този начин се подпомага истински туристическия бизнес”, каза в заключение министърът на финансите.

Още снимки от новината

---
---
---
---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев