Мария Белова, ГЕРБ: Промените в ЗЗД ще имат положителен ефект за длъжниците и ще повишат събираемостта на задълженията

Мария Белова
05.05.2015 / 15:35

Промяната в Закона за задълженията и договорите (ЗЗД), които с колеги от ГЕРБ предлагаме, ще има положителен ефект за длъжниците и обществото има нужда от нея, заяви в интервю за телевизия Канал 6 народният представител от ГЕРБ-Сливен Мария Белова. Заедно с колегите си Георги Андонов и Евгения Ангелова тя предлага промени в разпоредбата на чл. 76 от ЗЗД, която касае последователността на погасяване на задълженията в различните му части. Към момента разпоредбата гласи, че при погасяне на задължението първо се погасят разноските по изпълнителното производство, след това лихви и неустойки и едва тогава – главница. Тримата депутати от ГЕРБ предлагат коренна промяна – когато изпълнението не е достатъчно да покрие лихвите, разноските и главницата, да се погасяват най-напред главницата, след това лихвите и най-после разноските. Така постепенното изчистване на главницата ще прекрати трупането на лихви. Към момента вносителите на предложението запознават народните представители и от другите политически сили с промените и положителните последици от тях.

 

„Считам, че промяната на този текст ще бъде от полза на гражданите и крайната цел е събираемост на тези задължения. Тя ще промени коренно положението на длъжниците в едно изпълнително производство. Това е епохална промяна на философията на закона. Трябва всеки всеки да плати задължението си и да не бъде утежняван с допълнителни условия, които да го докарват до невъзможност да покрие задължението си”, каза Мария Белова.

 

Тя допълни, че при сегашното положение длъжникът попада в безкрайна спирала, при която не може да достигне до крайно погасяване на главницата, а се натрупват лихви и неустойки.

„Фактите сочат, че има над 13 милиарда несъбрани вземания от такива длъжници и считам, че една от причините е именно невъзможността на длъжника да покрива неустойките и лихвите, а оттам и съответно главницата да не се намаля. Лично се надявам, че като млади народни представители ще имаме смелостта и куража да убедим останалите си колеги, защото промяната е крайно необходима за обществото”, допълни народният представител.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев