Министър Найденов и Десислава Танева се срещнаха със земеделски производители

---
09.02.2013 / 11:11

Министърът на земеделието Мирослав Найденов и председателят на Парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева участваха в заключителната дискусия на Националната среща на земеделските производители в България в комплекс „Златни пясъци”. Във форума се включиха стотици земеделски производители от всички браншове на селското стопанство.

Основните теми, които бяха засегнати в двудневния форум, са свързани с концепцията за ползването на земеделски земи, агроекологичните плащания и другите форми на подпомагане в рамките на бъдещата Обща селскостопанска политика на ЕС. Организатор на събитието бе Асоциацията на земеделските производители в България, в партньорство с Българска асоциация на собствениците на земеделски земи, Асоциация на свиневъдите в България, Национална асоциация на картофопроизводителите.

Министър Найденов информира, че се очаква България да получи близо 7,7 млрд. евро от бюджета на ОСП за следващия период. Това е с 2,5 млрд. евро повече от това, което страната ни получава сега. Ако този бюджет бъде гласуван, земеделските производители ще получат близо 220 евро на хектар за единица площ. Готовност за плащане на субсидиите за единица площ ще има след средата на март. Министерството на земеделието и храните чрез Държавен фонд „Земеделие” още на 21 януари е заявило информацията относно директните плащания за единица площ, за да бъде изплатена субсидията на зърнопроизводителите. Той уточни, че министърът на финансите Симеон Дянков е потвърдил думите на зам.-министъра си Владислав Горанов, че готовност за изплащане на голяма част от субсидиите ще има след средата на месец март. Това забавяне се налага поради недостиг в националната хазна, вследствие на изплатените 2 млрд. евро за покриване на външен дълг от времето на Милен Велчев. Друга причина са направените промени в данъчното законодателство, които позволяват фирмите да изплащат своите данъци разсрочено.

Още снимки от новината

---
---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев