ГЕРБ ще продължи да инвестира в образованието

Милена Дамянова
25.04.2013 / 19:41

Близо 2 милиарда лева повече са средствата, инвестирани от ГЕРБ в образованието, в сравнение с предходния мандат. Това заяви в Сливен кандидатът за народен представител от ПП ГЕРБ Милена Дамянова на среща с учителското съсловие в залата на Държавен куклен театър. На срещата присъстваха водачът на листата в Сливен Десислава Танева и кандидатът за народен представител Даниела Павлова, която е преподавател в сливенско училище.

Милена Дамянова припомни, че при управлението на ГЕРБ е въведена задължителната детска градина за 5-годишните деца, което внася в системата 400 милиона лева повече. В началото на своя мандат ГЕРБ пое ангажимент да въведе безплатните занимални за целия начален курс на обучение, и го изпълни. Средствата, които са инвестирани от кабинета Борисов за занималните, са в размер на 264 милиона лева.

„Всички тези неща трябва да бъдат продължени. Приоритет за нас при следващ мандат на ГЕРБ ще бъде приемането на Закона за училищното и предучилищното образование. Той ще доведе със себе си измененията в Закона за професионалното образование. Третият, много важен нормативен документ, който ще донесе около 1 млрд. лв. европейски пари в сферата на образованието и науката, е по Оперативна програма „Наука и образование”. За първи път имаме самостоятелна оперативна програма в България, която беше приета от нашето правителство”, каза Дамянова.

Сред основните приоритети за следващия мандат са инвестициите в образованието, науката и иновациите. Първата и най-важна цел е постигане на по-висока грамотност на учениците, а втората - индивидуална подкрепа за успешна реализация на всеки ученик. Предвижда се в училищата да има повече психолози, педагогически съветници, помощници на учителя в училище, ресурсни учители. За последната година броят на психолозите е два пъти по-голям в сравнение с предната година.

Предвидено е още активно участие на бизнеса при разработване на образователната политика по отношение на професионалното образование и включване на родителите като участници в образователния процес, не само като партньори. Освен обществения съвет ще има и специална национална програма за провеждане на обучения и тренинги за родители.

Сред приоритетите ще бъдат още материалната база, инвестиция в кадрите и професионалната им квалификация. Около 20% е общото увеличение на учителските заплати за последните три години и половина, каза Милена Дамянова.

Още снимки от новината

Милена Дамянова, Десислава Танева, Даниела Павлова
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев