ПП ГЕРБ сезира европейските институции за репресии от страна на органите на МВР

---
11.09.2013 / 16:04

ПП ГЕРБ изпрати писмо до европейските институции и партии, с което ги сезира за случаи на репресии от страна на органите на Министерството на вътрешните работи спрямо български граждани. Това съобщиха от пресцентъра на партията. Документът е изпратен до ПАСЕ, еврокомисарите по правосъдие и по вътрешните работи, до генералния секретар на ЕК, до президентите на ЕНП, ПЕС и АЛДЕ, както и до председателите на групите на трите партии в Европарламента.

 

В писмото са изложени всички факти и обстоятелства около протеста на 4 септември 2013 г. пред Народното събрание и как мирно протестиращи граждани са били подложени на полицейски тормоз с похвати на полицията. Единствената причина за това беше решението на гражданите да изразят чрез протест обществената си позиция срещу управлението на Тройна коалиция на партиите БСП, ДПС и Атака, пише в писмото на ГЕРБ до евроинституциите и партиите в Европарламента.

„На 3 септември 2013 г., рано сутринта, от град Бургас тръгват три автобуса с граждани в посока столицата, за да протестират мирно пред Народното събрание. Още на излизане от Бургас полицията оглежда автобусите и записва регистрационните им номера. По време на митинга пред парламента в София нито един човек от Бургаска област не е нарушавал обществения ред и не е създавал напрежение. Въпреки това, връщането им към Бургас е възпрепятствано с похвати, непознати за държавите-членки на ЕС.

 

На входа на Бургас два от автобусите са спрени от полиция. Служители на МВР влизат в автобуса, събират личните карти на всички, записват личните им данни без никакви обяснения, проверяват багажа им и подлагат хората на разпити за маршрута и целта на пътуването. По време на действията си полицаите не са показали нито на пътниците, нито на шофьорите заповед за извършеното от тях“, пише в писмото.

Същите полицейщина и репресия са приложени и към граждани от Благоевградска област, информират още от ГЕРБ. „На връщане от протеста в София граждани от град Сандански и техният шофьор на автобус са разпитвани от полиция по телефона, къде ще пристигнат. След това са събрани личните им карти и са записани данните им. Аналогичен е и случаят с хора от Разлог. И техните автобусите са спирани, записвани са данните им и са разпитвани дали са участвали в протеста срещу правителството на Пл. Орешарски. Нито на шофьорите, нито на пътниците са показани заповеди за предприетите мерки от страна на МВР. Същият е и случаят с хора от Котел, чийто автобус също е спрян и са записвани данните им“, се посочва още в писмото си до европейските партии и институции.

В партията са получени сигнали от български граждани от цялата страна, че са били малтретирани и психологически от органите на МВР.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев